feb 172008
 

Voor twee personen. Van links-boven met de klok mee:

  1. Marsala worteltjes zoetzuur
  2. Lof met vermout
  3. Eendenborst gemarineerd in Mirin
  4. Aardappel met knoflook uit de oven (geen wijn)

Het lijkt allemaal ingewikkeld maar is zo gedaan.

Marsala worteltjes zoetzuur

Dit heb ik laatst op de kookcursus geleerd. Toen maakte ik het niet, tijd om het zelf ook te proberen. Acht schoongemaakte worteltjes (laat een stukje loof zitten als het er nog mooi uit ziet) zachtjes in boter braden. Als ze wat gebruind zijn voor het zoet een eetlepel honing toevoegen, voor het zuur twee eetlepels balsamico azijn en voor het pittig een flinke scheut Worchester saus. Blussen met een eetlepel Marsala. Als het een beetje gaar is — zet het opzij op een bord. Ze worden echt zo dieprood als op de foto.

Lof met vermout

De lof eerst in helften snijden die je braadt in een mengsel van olie en boter. Voeg een flinke scheut Vermout toe en laat de  onderkant carameliseren. Als het een beetje gaar is — zet het opzij op een bord.

Eendenborst

Dit is het meest bewerkelijk, maar niet heel moeilijk. Twee eendenborsten (vet ingekerfd) een paar uur gemarineerd in sesamolie en Mirin (Japanse kookwijn). Rook ze tien minuten in de rookpan met een mengsel van hout en zwarte thee op de bodem (het was mooi weer, dus de pan stond in de tuin). 

Dan zijn ze echter nog zeker niet gaar. Daarom 4 minuten op de velkant in een hete koekenpan en 3 minuten op de andere kant. Ze zijn nog zeer rosé. S. houdt niet van het vet, dus dat haal ik weg. Terecht dit keer, ze hadden te veel vet.

Aardappelen met knoflook

Een klassieker. Schil en snijd 8 aardappelen in friet-vorm (4 of 6 per aardappel). In de oven met wat olijfolie en een flink aantal tenen knoflook. het hangt heel erg van de soort aardappel af, maar deze waren op 180 graden hete lucht in 40 minuten echt gaar. Voeg dan de groentes toe en warm die mee gedurende nog een paar minuten.

Eend snijden en op verwarmde borden leggen. Grote schaal met aardappelen en groentes op tafel zetten. Lekker!

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)