feb 192008
 

Zoals Het Ministerie al opmerkte, hoe kan je koken zonder uien in huis te hebben? Wij hebben eigenlijk permanent bosui, sjalot, rode ui en gewone ui op voorraad.

Soms realiseer ik me niet eens zo goed wat ik lekker vind aan ui, totdat er een ogenblik aanbreekt zoals gisteren, waar ik een gewone ovenschotel met restjes wist op te peppen tot iets moois door er twee zacht gesmoorde rode uien door te doen. Daarom vandaag twee gerechten die zijn uitgezocht op hun heerlijke ui-intensiteit.

De eerste is een omgekeerde taart, met een van tevoren gemaakte compote van rode ui. De tweede is een boerse griekse salade.

Tarte Tatin met ui, lof en geitenkaasje

Een Tarte Tatin is een omgekeerde taart. Je doet de ingrediënten van de taart op een taartbodem, en dan bedek je ze met deeg. Dat gaat vervolgens in de oven tot het gaar is, en dan pas keer je de taart om.

Voor de uiencompote:
– een sjalotje
– een grote zoete ui
– 1 1/2 rode ui
– rode wijn
– rozijnen
– olie
– kaneel

Smoor de uien in de olie. Na 20 minuten blus je ze met rode wijn. Doe rozijnen en kaneel er bij en laat nog 20 minuten sudderen. Doe deze uiencompote onderop de schaal. Daar bovenop:

– een struik lof, in 4 delen, gebakken in wat olijfolie
– 60 gram geitenkaas verkruimeld.

Lof over de ui leggen en de kaas er tussen in. Neem drie plakjes bladerdeeg uit de vriezer, ontdooi ze, maak er een bal van, bestrooi met bloem en rol uit in een ronde schijf die ongeveer even groot is als de taartbodem. Bedek de ingrediënten met de schijf deeg en laat een half uur in de oven (190 graden hete lucht)  gaar worden.

Griekse boerensalade

Als je het heel boers wilt hebben, snij je alles vrij grof, anders wat fijner. Als volgt:-
– een kwart komkommer zonder schil en zaadjes in blokjes
– 50 gram feta verkruimeld
– een bosuitje in stukjes
– een rode ui in ringetjes
– 4 tasty tom tomaatjes zonder zaadjes in stukjes
– een kleiner stukje paprika in blokjes
– een eetlepel munt
– een kleine augurk in kleine stukjes
– een theelepel kappertjes
– 8 zwarte olijven zonder pit
– een scheut olijfolie
– peper en zout

Het spreekt voor zich, en je kunt er nog van alles bij maken dat je toevallig hebt. Ik ben vooral dol op de smaak van rauwe ui in deze salade (met de feta).

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)