dec 262008
 

Kerst-traditie: tafel groter maken, bij de borrel een paar potjes Kolonisten van Catan, waarbij ik er één mee moet spelen. En net als vorige jaren heb ik nauwelijks foto’s gemaakt (dit keer omdat de batterijen in de flitser leeg bleken te zijn).

Even traditioneel: vooraf zelfgemaakte Gravad Lax van wilde zalm, hoofdgerecht met eendenborst, en toe een stukje limoncellotaart, vruchten en ijs. In de loop der jaren zijn er allerlei variaties geweest, maar dit jaar was ik wel heel dicht bij het oorspronkelijk recept uit 1990 gebleven. Naast taart en ijs was er ook nog een keuze uit (Franse) kaasjes voor de liefhebbers. De echte liefhebbers wilden allebei. De Gravad Lax kleedde ik wat aan.

Blini’s met Gravad Lax

Ik had dit echt allang op mijn lijstje staan, toen Mevrouw Gerritsen het ook op haar kerstmenu bleek te hebben. Zo mooi als de hare waren die van mij zeker niet, maar geloof me, wel net zo lekker. Blini’s zijn kleine pannenkoekjes, die je, door eiwit op te kloppen, extra luchtig maakt. Voor 18 blini’s ter grootte van een poffertje en 6 kleine pannenkoekjes:

  • 60 gram bloem
  • 1 dl melk
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • snufje suiker
  • snufje zout
  • een ei, gesplitst

Maak dik pannenkoekenbeslag van dooier, melk en meel, zout en suiker. Laat half uurtje rusten. Roer er dan voorzichtig de crème fraîche door en het opgeklopt ei-wit. Bak in de poffertjes pan de 18 poffertjes en in een grote koekenpan de 6 pannenkoekjes. Gebruik echte boter, maar wel zo weinig mogelijk. Je kunt ze eventueel de vorige dag bakken, opbergen in een goed gesloten doos, en vlak voor het opdienen even opwarmen.

  • crème fraîche
  • gravad lax
  • dille
  • bieslook
  • 100 dl ml slagroom
  • 50 dl ml our cream
  • 4 theelepels mierikswortel uit een potje

Maak een mosterd-honing vinaigrette van:

  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel mosterd
  • sap ven een halve citroen
  • 3 eetlepels olijfolie

Maak een mierikswortelsaus van de opgeklopte slagroom, de sourcream en de mierikswortel.

Smeer de warme blini’s dun in met een laage crème fraîche. Leg daarop stukjes zalm. De poffertjes afronden met een takje dille en een beetje van de vinaigrette. De zalm op de pannenkoekjes licht met bieslook bestrooien. Leg wat mierikswortelsaus er naast.

En wees niet te zuinig met de zalm! Wijn: Pouilly-Fumé (Clos Joanna d’orion) van Gitton Père et Fils.

  One Response to “Kerstmenu voorafje”

  1. Ziet er schitterend uit die tafel…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)