apr 162008
 

De Joodse keuken heeft een lange traditie van specerijenmengsels. Althans volgens Claudia Roden. In de smeltkroes van culturen die hedendaags Tel Aviv is, is het dus niet zo vreemd om naast elkaar een kruidenmengsel uit Jemen en een uit Iran aan te treffen, Een kennis had recent wat meegenomen en gaf me wat van het Iraanse mengsel mee naar huis.

Ik weet niet hoe het heet, al kan ik haar dat vragen, maar ze weet ook niet precies welke kruiden er in zitten. Wel dat het erg lekker is en heel complex van smaak. Ook Janny de Moor (Arabisch kookboek) kan geen uitsluitsel geven, want Iran is niet Arabisch. Wel staat daar een mooi recept voor het Marokkaanse kruidenmengsel Ras-el-Hanout in, die je in plaats van dit mengsel heel goed zou kunnen gebruiken.

Bestrooi het vlees (een rib-eye bijvoorbeeld) met twee theelepels kruidenmengsel, en besprenkel met wat olijfolie. Laat een half uurtje intrekken. Warm een grilpan op naar heel heet. Neem een halve (grote) ui; masseer wat olie op het snijvlak van die ui. Wrijf daarmee de grilpan in. Gril eerst wat ui-ringen en plakjes courgette, dan pas het vlees, want dit vlees is zo klaar.

Opgediend met een Griekse salade en wat brood.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)