apr 152008
 

Misschien moet ik net als meneer Wateetons en mevrouw M. maar een "jammer, maar helaas:  mislukt" categorie introduceren. Anders wordt het soms zo stil hier. Na de eerste uitstekend bevallen kookles van afgelopen woensdag  — de fijne kneepjes van het klaarmaken van vis — viel de vis donderdag mij zeer tegen, want niet vers genoeg, kon ik vrijdag geen sesampasta vinden, was ik zaterdag gewoon lui, werden zondag de gefrituurde inktvisjes soms te taai en vergat ik de heerlijke risotto met tuinboontjes en munt te fotograferen, en wou maandag de soufflé niet rijzen.

Door een ruimhartig inkoopbeleid waren er acht overgebleven eieren, die nodig op moesten. Plus de restjes groentes en aardappel die ook al een tijdje lagen te wachten. Ik maakte een kleine Spaanse tortilla (gelukt), en een soufflé met groentes (niet goed gelukt, ik denk dat de oven te laag stond).

Tortilla: schil en snij 300 gram aardappelen in heel dunne schijfjes. Smoor deze in hete olie (dus niet bakken!) tot ze grotendeels gaar zijn. Uit de olie halen. Een ui en knoflook op dezelfde manier smoren tot lekker zacht. Uit de olie halen. Vier eieren loskloppen met wat peper en zout. Aardappel en ui er door heen mengen. Klein beetje olie in de koekenpan. Ei-mengel er zachtjes in bakken. Als de onderkant licht bruin is, het pannenkoekje in een groot bord laten glijden en dan omgekeerd weer de pan in. De beste tortilla is aan de buitenkant mooi bruin en van binnen nog smeuig.

Soufflé: zie hier hoe het moet.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)