mei 062008
 

Voor met z’n twee is een hele mooie kip wel een beetje te groot. Het geeft je voor wel drie dagen eten. Maar … het is zo veel lekkerder dan die saaie kipfiletjes van de super, dus met enige regelmaat wagen we ons aan een hele kip. Gelukkig hoef je die drie dagen niet achter elkaar te nemen, met behulp van de moderne technologie als diepvriezers kun je dag twee en drie uitstellen tot wanneer je wilt.

Dag 1: knoflookkip met citroen en dragon

Een kip moet je kruiden. We snijden een hele citroen in partjes en nemen ook flink wat dragon. Mijn dragonplantje is nog te klein, dus gewoon even gedroogde dragon gebruikt. Daarmee vullen we de binnenkant van de kip.

Neem een hele bol knoflook. Ja, een hele. Doe er aluminiumfolie om, en zet dit pakketje 40 minuten in een oven van 180 graden hete lucht. Haal het dan uit de oven, laat even afkoelen tot het te hanteren is, en knijp dan alle knoflookpulp eruit en in een pannetje. Daarbij doen we een flinke lik echte boter, verwarm zachtjes en roer tot er een gladde massa is. Zout, peper erbij, en de kip aan de buitenkant insmeren met de knoflookboter. De kip in een braadzak doen! Deze gaat vervolgens 80 minuten in een hete lucht oven van (zeg) 185 graden.

Snij een paar mooie stukjes af en serveer het bij een stevige salade. Als dressing maakte ik een soort salsa verde van peterselie en dille. Dat aten wij zondag na de asperges.

Dag 2: kip en avocado salade

Het merendeel van de kip hadden we dus nog in de koelkast gezet. Maandag plukten we de restjes vlees er af, die gaan in de salade, en de overige resten gaan weer de koelkast of briezer in, waar ik dan later nog een fantastische kippenbouillon mee kan maken.

De salade — ach die is net zo Amerikaans als Sylvia Witteman, maar het is wel een recept uit één van haar columns. We gooien er ongegeneerd een paar eetlepels vette mayo uit een potje in. Wel een goed merk s.v.p. Verder sla, twee avocado’s in stukjes,  vleugje limoen, olie, bos-uitjes, kruiden uit de tuin, komkommer.  En vergeet de kip niet :-)

Serveren met stokbrood, zwarte olijven en een glaasje gekoelde witte Elzas op ons zomerse voorjaarsterras.

Dag 3: bouillon van kip

Wordt wellicht vervolgd.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)