mei 162008
 

Maaike van Kessel beloofde voor vandaag een aspergetaart-recept, maar zo lang kon ik gisteren niet wachten. S. was weer even aan het helpen bij "Oeverloos" in de Amsterdamse openbare bibliotheek, en het was niet helemaal duidelijk hoe laat ze klaar zou zijn. Dus maakte ik twee gerechten die je niet meteen dampend heet op tafel moet zetten, waaronder deze aspergetaart met gerookte zalm en ricotta. Het was een improvisatie, maar het beviel uitstekend.

  • 7 plakje bladerdeeg uit de vriezer, ontdooid, en uitgerold tot een ronde plak die in de quiche vorm past
  • 1,5 pond dikke asperges, schoongemaakt. Gewoon gekookt, of uit de braadzak, in ieder geval daarna even laten afkoelen. Dan de toppen op ongeveer 5 cm afsnijden, de rest in schijven van ongeveer 2 cm.
  • 100 gram reepjes beslist goede gerookte zalm (dus geen afval als zalmsnippers)
  • 3 grote eieren
  • 125 gram crème fraîche
  • 200 gram ricotta

Oven op 220 graden. Het beste is het om het deeg eerst apart even "blind" te bakken, zoals dat heet, dus in plaats van de vulling doe je er eerst bakboontjes of zo in. Die had ik alleen niet, dus heb ik maar eigenwijs het taartje meteen gevuld. De reepjes zalm gaan eerst op de bodem, dan de toppen van de asperges (gericht naar het midden) en de rest van de asperges. De drie eieren goed loskloppen, en proberen de crème fraîche er goed doorheen te mengen (het hoeft niet perfect). Dit mengsel over de asperges gieten. Lepel dan de ricotta er oevr heen en smeer die laag glad.

Peper en zout is niet nodig, overweeg de volgende keer wat dille toe te voegen.

25 minuten in de oven op 220 graden, dan nog 15 minuten op 180.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)