feb 072008
 

1. Koolsalade (Libanon)

Blancheer kleine reepjes rode kool kort en koel ze daarna direct af in een grote kom met koud water. Laten uitlekken en desnoods in de sla-centrifuge drogen. Serveer met groene (extra zoete) kerstomaatjes, lente-ui, peterselie, munt en koriander, uitgeperste knoflook, limoensap en een scheutje olie. Voeg zout en peper uit de molen toe.

2. Komkommer met feta (Egypte)

Verkruimel 100 gram feta, meng met een eetlepel citroensap, een eetlepel olie, een fijngesneden bos-ui en een in blokjes gesneden halve komkommer. Versier met munt.

3. Notensaus (Syrië)

Dit maakte ik eerder in een Libanese variant, maar deze is pittiger. Doe alles in een keukenmachine: 100 gram rode paprika zonder zaadjes, een rode peper zonder zaadjes, een eetlepel citroensap, 2 eetlepels olie, 50 gram pijnboompitten en 50 gram walnoten, 1/2 theelepel gemalen komijn en een 1/2 theelepel gemalen piment. Net zo lang draaien tot er een mooie gladde saus is ontstaan. Op een bord uitstorten met als garnering stukjes rode paprika, platte peterselie en wat noten.

Heerlijk als dip voor olijven en als saus over de vis.

4. Gegrilde vis.

Dit is wel heel simpel en universeel. 3 ons visfilet (pangasius) droog deppen en een beetje bebloemen, dan ongeveer 8 minuten in de oven onder de gril of een paar minuten per kant op een grilpan.

5. Brood

Het was een kleurenpracht en een complete smaak-verrassing. Het leek hier wel zomer! Waar komt dit vandaan? Uit het "Arabisch kookboek" van Janny de Moor dat ik gisteren kocht. Een hele grote aanrader. Ik kom er snel op terug.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)