feb 112008
 

Er was zoveel over van voorafgaande dagen dat ik op zoek ging naar het leuk verwerken van de kliekjes. Zo kwam de overgebleven rijst van gisteren in een soort feestelijke noten-met-rozijnen rijst terecht, maakte ik nogmaals feta met komkommer en ging ik op zoek naar een recept voor de vis die vrijdag al was overgebleven. Al gegaard, en daarna bewaard in de koelkast, nog steeds goed. Het proefde goed en het rook goed.

Ik dacht aan visballetjes, alleen de hoeveelheid recepten die ik vond deed me duizelen. Wat ik uiteindelijk maakte heeft de substantie van Indische aardappelkoekjes van S., maar de smaak van het visballetjes uit het Midden-oosten. Kijk in Claudia Roden’s "De Joodse Keuken" voor de inspiratiebron van die balletjes.

  • twee filets van zeebaars die al in de oven gegaard waren, en bovendien flink gekruid waren met Chermoula;
  • een grote of twee kleine aardappelen, 15 minuten gekookt en in stukjes;
  • optioneel: een ei.  Ik deed dat niet maar het lijkt me toch beter. Dan moet je ook wat meer bloem gebruiken;
  • fijn gesneden peterselie, koriander en bieslook.

Draai alles door elkaar in de keukenmachine. Als het goed is, tenminste zo verging het mij, dan vormt zich vanzelf één grote bal van deeg. Haal die er uit, bestuif met een beetje bloem en maak er een lap deeg van op een stuk keukenpapier. Snij dat in (zeg) 16 gelijke  parten en draai elk part tot een balletje ter grootte van een flinke ongepelde walnoot.
Laat de balletjes een tijdje rusten op hetzelfde keukenpapier.

Ik haalde ze daarna door wat paneermeel maar dat pakte nauwelijks. Bak ze vervolgens in olie. Halverwege keren. Heel voorzichtig, want als het te hard gaat vallen ze uit elkaar.

Warm houden in de oven op 60-70 graden kan daarna heel goed. Opdienen met een zelf gemaakte saus van tomaten waarin deze keer wat extra rode peper zit.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)