okt 122008
 

Reacties die ik op recepten op deze site krijg, zijn vooral voor gerechten in de categorie "simpel maar verrassend lekker". Er is (kennelijk) veel behoefte aan dat soort recepten. Mensen willen (eventueel) wel (zelf) lekker koken, maar er is niet veel tijd, en men heeft ook geen "repertoire" opgebouwd. Daardoor worden er per dag miljoenen kant-en-klaar maaltijden verkocht, puilen koelkasten uit met nooit gebruikte spullen en raken de vriezers vol met nooit meer hergebruikte resten.

Karin Luiten, drie jaar geleden begonnen met schrijven over eten en nu de meest succesvolle "internet-kookschrijfster" heeft een nieuw boek geschreven voor deze doelgroep. Haar vorige boek ging vooral over de kleine inspanning en het grote effect, dus de recepten uit de categorie "simpel maar verrassend lekker". Dit keer gaat ze een stapje verder en wil ze te laten zien hoe je je keuken kunt organiseren, "slim koken met vers en voorraad".

Het boek heet "Alles uit de kast", en ze lanceerde het op 4 oktober samen met Ronald Giphart in de keuken van kookboekenhandel "De Sperwer" in Amsterdam. Het werd een vermakelijke sketch voor dame en heer, waarbij Ronald een bietensalade maakte in de rol van een heer die nooit kookt, en Karin hem onderwijl als schrijver interviewde. Helaas verraadde Ronald’s snij-techniek dat hij toch wel héél vaak ik de keuken heeft gestaan.

Vandaag, een week later, het ligt nu ook echt in alle boekhandels, heb ik tijd genoeg gehad om het goed te bekijken. Is het leuk? Ja. Is het heel leuk? Ook ja. Kopen dus, vooral vanwege de recepten. Vanwege de vaak onverwacht invalshoek. Zoals de bietensalade die ik hiervoor noemde: die is met gerookte zalm en mierikswortel (motivatie van Karin: "ik ben niet zo dol op haring maar wel op bietensalade").

Of het boek zijn doel raakt: de goede organisatie van je keuken, kan ik heel moeilijk beoordelen. Het lijkt me nuttig voor mensen die graag met lijstjes werken, maar zo ben ik niet. Ik ben een rare (elitaire, zei Jurgen) foodie, die uit veel vreemde keukens kookt, en daarbij grote voorraden aanhoudt van Chinese bonenpasta’s (4 potjes), Koreaanse peper (2 maal) en Koreaans sesamzout, Indische nostalgische sambal (6 potjes), gedroogde en verse kruiden uit de tuin (16 soorten vóór de slakken meer dan de helft opaten), 6 soorten olie en idem azijn, 3 soorten Ras-el-Hanout, 3 soorten Spaans (gerookt) paprikapoeder, 4 soorten meel, en ga zo maar door. Mijn voorraadkasten puilen uit.

Dus aan mij is het advies te koken uit je voorraad niet echt goed besteedt. Ik wil het ook niet, want het is heerlijk om een gerechtje als dat van gisteren ter plekke te kunnen improviseren.

Of toch? Vanavond probeerde ik even de ratatouille uit haar boek. Prima en simpel recept.

Je hoort mij niet zeggen dat je per se de groentes moet grillen. Maar naast de ratatouille wilde ik een fritata maken — dat is een soort omelet (veel ei), van aardappelen, worst, ui, kruiden, knoflook — blijk ik nog maar één ei te hebben :-(

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)