mei 172007
 

Zoals jullie zien ben ik gericht uit een paar van mijn kookboeken aan het koken. Dat doe ik niet omdat het mij aan inspriratie ontbreekt, maar juist omdat ik het gevoel had dat ik ze te veel liet liggen en er te weinig van opstak — of profijt van had.

Het tweede gerecht van vanavond bevestigt dat gevoel. De combinatie van de uien en de witlof op deze manier is niet iets dat ik zo maar zelf had kunnen verzinnen. Het was een groot succes — het witlof taartje uit de oven — op een basis van bladerdeeg. Uit "Lekker Hollands" van Yolande van der Jagt – pagina 237.

stap 1

  • 4 rode uien in ringen gesneden
  • handje verse tijm
  • peper en zout
  • beetje boter

Fruit de ui heel zacht gedurende twintig minuten in de boter. Voeg op het laatst tijm, zout en peper toe.

stap 2

  • 4 struikjes witlof. Snij de kont er af en snij ze dan in vieren in de lengte
  • een beetje boter
  • een scheut vermouth

Bak de witlof in de boter. Na enige tijd zet je het vuur laag, gooi je er een scheut vermouth over heen en laat je het nog 10 minuten sudderen.

stap 3

  • verwarm de oven voor op 220 graden
  • vier plakjes (roomboter) bladerdeeg laten ontdooien en aan elkaar plakken zodat ze één geheel vormen
  • op een bakblik met bakpapier leggen
  • 1/2 ei opgeklopt om de randen in te vetten
  • 1 ons geitenkaas — ik had een geitenbrie (:-)) — in stukjes

Maak het bladerdeeg klaar en kwast de randen goed in met het ei. Leg daarop zorgvuldig (houd de randen vrij), eerst de uien, dan de lof en dan de kaas. Het ziet er dan als volgt uit.

Dit gaat 20-25 minuten de oven in, en je hebt een verrukkelijke groententaart.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)