mei 132007
 

Het lijkt wel wat op inktvisjes op deze foto, maar het zijn toch echt aubergines. Dit komt bij Claudia Roden vandaan en ik wilde het al een tijdje maken. De saus is echter flink anders geworden dan in haar recept. Dit zijn de groentes:

  • 4 kleine aubergines. Maak er een paar inkepingen in, anders ploffen ze straks in de oven uit elkaar
  • 3 stevige rode paprika’s.

Dit gaat in de oven die op 220 graden is voorverwarmd. De paprika’s hebben ongeveer een half uur nodig om te garen (het vel begint te blakeren) , de aubergines bijna een uur.  Hangt van je oven af.

Haal de paprika’s er op tijd uit, leg ze onder een theedoek tot ze een beetje zijn afgekoeld, maak ze dan schoon en ontdoe ze van het vel. Op een schaal leggen, in niet te kleine stukken.

  • sap van één limoen
  • mooie olijfolie
  • peper en zout

De aubergines na ongeveer een uur uit de oven halen en laten afkoelen. Snij ze in de lengte in vieren, dan kan je het vel er makkelijk af halen. Ook op de schaal leggen en nu wat limoen er over (niet alleen tegen het verkleuren maar ook voor de smaak), wat mooie olijfolie en peper en zout.

Ja, dit is weer slow cooking dus, het vraagt enige voorbereiding.

En dan het sausje van Griekse yoghurt. Ik ben helemaal geen yoghurt-eter, volgens Sylvia heb ik zelfs een yoghurt-fobie. Dat klopt misschien ook wel een beetje, maar dit vind ik heel lekker. Begin met een bakje dikke Griekse room-yoghurt van een paar ons. Doe daar dan in:

  • 2 fijngehakte tenen knoflook
  • 1 fijngehakte eetlepel gember
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel kardamon
  • 1 flink snufje saffraan
  • 1 ruime theelepel honing

De saffraan komt pas na een minuut of 20 echt tot z’n recht (je moet dan nog een keer roeren, op de foto had ik dat nog niet gedaan). Proef dus na 20 minuten en voeg eventueel nog wat kruiden bij.

En tenslotte maken we het af met in een droge koekenpan gebakken pijnboom pitjes.

  • 50 gram pijnboompitjes, in de koekenpan geblakerd en 50/50 verdeeld over de yoghurt en de groenten.

Commentaar

  • ik gebruikte puntpaprika’s, maar die zijn eigenlijk nog te dun
  • we dronken er onze laatste fles van Groot Parys "Die tweede droom" Chenin Blanc 2005 bij
  • het idee over de aankleding van de yoghurt komt van Lucillian Delights

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)