apr 212007
 

Het was weer donderdag experimenteerdag. Terwijl ik naar huis reed bedacht ik wat ik zou maken. Ik zag iets voor me van groentes met oestersaus. Maar — thuis gekomen:

“help, de oestersaus is op “

Ok, ik vervang de oestersaus dan maar door een mengsel van (donkere) sojasaus en Hoisinsaus. En een forse dosis peper. Het smaakt echt niet hetzelfde maar het is even lekker. De saus is heel erg donker, misschien is dat een nadeel als je het maakt — het is bijna zwart.

Ik begin met het benodigde (en hopelijk bekende) basismengsel van fijngehakte ui/gember/knoflook:

* 2 eetlepels gember
* 2 sjalotjes
* 2 of 3 dikke tenen knoflook

Voor de groentes had ik (voor één persoon)

* 1/2 rode paprila
* een handje baby mais
* 3 lente-uitjes

Als vlees/vis: een kipfiletje in stukjes en 12 garnalen uit de diepvries.

De saus:

* 1 eetlepel donkere sojasaus
* 1 eetlepel hoisin saus
* 2 eetlepels rijstwijn
* 1 theelepel sesam olie
* 1 theelepel sesamzaad (geroosterd)
* 4 (deels van zaadjes ontdaan) pepertjes, twee zachte, twee scherpe

En natuurlijk nog wat olie voor in de wok.

Fruit de helft van het basis mengsel in de wok met wat olie. Kieper daar de kipstukjes in, zet het vuur heel hoog en wok de kip gaar. Vuur iets lager, garnalen erbij, tot die een kleurtje hebben. Alles overdoen in een schaal en warmhouden in de oven op ongeveer 60 graden.

De andere helft van het basismengsel gaat nu in de wok, samen met de groentes. Begin met de mais, die mag best iets langer.

Het vuur wat minder hoog dan bij het vlees. Als je het een beetje gaar vindt worden, doe dan de inhoud van de andere  schaal terug de wok in, en voeg alle ingredienten van de saus toe. Verwarm en roer flink door. Terug de schaal in, en weer warm houden in de oven. Dan heb je tijd om te bedenken wat je verder doet:-)

Mijn eerste plan was er rijst bij te eten. Maar al stond-ie al klaar in de stomer, ik bedacht me en nam er toch liever (weer) noedels bij. 100 gram Udon noedels afgepast voor één persoon, 6 minuten koken in een pannetje, afgieten en klaar.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)