nov 052007
 

Ik had vrijdag voor twee ingekocht voor het eten van zondag, maar dat was een vergissing. S. speelt weer toneel en dan wil ze nog wel eens met de collega’s een hapje gaan eten. Helemaal vergeten.  Zat ik met twee moten tonijn. Ik improviseerde zondag voor één persoon een Salade Niçoise met Gegrilde Tonijn uit alle restjes die er nog waren. Het recept staat ongeveer net zo op Koken met Karin, ik gebruik vooral wat meer pittige kruiden en lichte sojasaus in plaats van zout. Zoek het recept maar bij haar op.

Vanavond dan die andere moot tonijn. Wat minder mooi en uitgebreid dan ik de dag tevoren van plan was, maar het was makkelijk en lekker, de Risotto met Saffraan, Garnalen en Gegrilde Tonijn. Voor twee (als je erg honger hebt moet er wel een voorgerecht bij).

  • paar uitjes fijjngesneden, 2 tenen knoflook idem, tikje chili peper
  • 250 gram risotto-rijst
  • olijfolie (paar eetlepels)
  • ongeveer 0,8 liter visbouillon (een potje fond, plus evenveel water), houd dit aan de kook
  • plukje saffraan (ik heb er een potje vol van , bij mij is een plukje misschien meer dan er in een zakje van AH zit)
  • 5 minuten geblancheerde mini-asperges (2 ons)
  • een paar ons rauwe schoongemaakte garnalen (uit de vriezer, maar wel ontdooit)
  • half bosje dille en een bosje basilicum fijngesneden

Maak de uitjes met de knoflook glazig in de olie in een grote pan. Bak daarna de rijst even mee. Overgiet met twee soeplepels bouillon. Plukje saffraan erbij. Zorgen dat het blijft koken, en vocht toevoegen als het te droog dreigt te worden. Blijven roeren! Na 10 minuten de asperges toevoegen. Na 13 minuten de garnalen en de dille. Na 18 minuten de basilicum. Totale kooktijd 20 minuten. Moeilijk? wel nee, niets aan.

Vantevoren had ik de tonijn gegrild (1,5 minuut aan elke kant), en daarna met de borden warmgehouden op 65 graden.

Oh ja, en wat tomaat voor de vitamientjes:-) Nu ik aan de eenvoudigste instellingen van onze nieuwe kook-apparaten een beetje gewend ben, is dit gerecht nog veel meer dan eerst een makkie. Alles blijft precies staan op de gewenste temperatuur. En het gaat ook nog veel sneller.

Als jullie willen komen kijken naar S. en haar theatergroep, op hun website — gemaakt door yours truely– staat alle informatie over hun voorstellingen in het Scheltema complex in Leiden vanaf komende zaterdag tot en met volgende week zaterdag!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)