nov 012007
 

Ik liep eind van de middag even langs de groenteboer, en hij had weer cantharellen. Ze waren mooier en groter dan de vorige keer (en duurder); ik kocht het restant dat-ie nog had. Ik maakte ze nu zonder enige moeite schoon. Er zaten zelfs meer dennenaalden in dan zand — ik heb geen korreltje zand geproefd vandaag. Bij de slager ernaast haalde ik wat gehakt en de prosciutto met pepertjes. Dat leidde tot het volgende recept dat eigenlijk meteen perfect was qua smaak, maar de aankleding mislukte totaal. De volgende keer moet dat dus veel beter — maar ik had een excuus.

  • 350 gram cantharellen schoongemaakt. De helft klein gehakt door het gehakt. De andere helft grover als groente bij de aardappelen.
  • 250 gram rundergehakt
  • 2 eieren
  • een sjalotje fijngesneden
  • kruiden (knoflook, peper, italiaans)

Maak het gehakt door al deze ingrediënten te mengen. Maak van de helft van het gehakt 4 koolrolletjes, gebruik de andere helft samen met de aardappelen.

  • 4 stengels rozemarijn (meeste blaadjes er af gehaald) die dienen om de kool vast te prikken
  • 4 mooie bladeren groene kool — je moet ze eerst blancheren om ze wat soepeler te maken
  • 4 plakjes prosciutto (Italiaanse rauwe ham met dit keer pepertjes)

Doe een lapje ham in een blad groene kool. Leg daarop wat gehaktmengsel. Rol op en maak vast met een prikker van rozemarijn. Hier ging het bij mij al een beetje mis, want ik had de bladeren kool niet geblancheerd.

  • 4 aardappelen schoongemaakt en in plakjes
  • meer stukken kool
  • de andere helft van de paddestoelen
  • de andere helft van het gehakt
  • olie

Met deze  ingrediënten maakte ik nog een aparte ovenschotel — een beetje om te kijken of de smaken anders worden. Dat maakt echt niets uit, en het blijft prima smaken.

Dan klaarmaken. Ik deed het in de oven, eerst een half uur stomen en dan een half uur hete lucht. Door het stomen kwam er iets te veel vocht in het eten, maar het was verder fantastisch. De kool wordt zacht door het stomen en dan weer krokant door de hete lucht.


Dit was mijn probeeravond dus er mocht best wat mis gaan. En, eh, als je dit aan iemand anders voorschotelt beperk het dan tot kool-rolletjes en maak een ander soort aardappelen:-)

  One Response to “Gehakt, kool en cantharellen”

  1. Eerlijk? Het ziet er niet echt smakelijk uit! Maar dat cantharellen lekker zijn is natuurlijk een gegeven!

    Ik geloof ook meteen dat dit lekker was!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)