okt 262007
 

Het was een rommel-week. Drie keer gekookt, drie keer meer op de eenvoud en snelheid gelet, drie keer er niet even voor gaan zitten om te kijken wat nieuws ik nou kon maken. Het komt misschien door mijn nieuwe "discipline" om voor 8-en al op kantoor te zijn: mijn werkdag is veel langer geworden en ik ben dan ‘s-avonds even moe en ongeïnspireerd.

Dat gaat heus wel weer over; zo kreeg ik een mailtje met een uitnodiging (waarvoor verklap ik nog even niet), omdat ik "één van de leukste 25 kookbloggers van Nederland (en België)" zou zijn. Dan ben je in één klap weer wakker en geïnspireerd, al zou ik willen opmerkingen dat ik het iets anders had geformuleerd.

Hier onder in telegramstijl wat vluggertjes van deze week.

Toastje gerookte zalm

– 50 gram gerookte zalm
– zelf gemaakte toast
– aioli
– olijven met ansjovis gevuld
– rucola
– beetje peper
– prikkertjes

De helft van de toastjes met zalm en aioli, de andere helft met zalm, rucola en olijf.

Witlof uit de oven

– 2 of 3 struikjes witlof doormidden
– even aanbraden in wat olijfolie
– blussen met een eetlepel dessertwijn
– nog wat laten carameliseren
– in ovenschaal
– wat panchetta en pecorino
– in de oven tot de kaas gesmolten is

Pasta met mosselen

Okay niet helemaal een quicky als je eerst zelf de mosselen kookt — wat ik deed, maar het is wel héél erg simpel en nog erg lekker ook.

Een kilo mosselen koken in bijvoorbeeld groentebouillon. Uit de schelp halen en even bewaren. Een ons spekjes bakken in een koekenpan, daar een rood pepertje (gesneden en zonder zaadjes) bij, een scheut koksroom er over en de mosselen erbij. Dat is de saus.

Wat pasta koken en — als gaar — door de saus roeren en weer wat opwarmen.

Groentetaartje

Inderdaad weer iets met lof. Ik heb dit in het verleden al eens eerder gemaakt, het idee heb ik uit het boek van Yolande van der Jagt.

Oven voorverwarmen op 180 graden. Op de bakplaat wat bakpapier leggen, daarop 4 plakjes bladerdeeg uitrollen. Insmeren met geklopt ei.

Daarop groentes: bosuitjes, witlof, wat je maar hebt.

Dit gaat 20 minuten de oven in. Dan kaas erover heen en nog 5 minuten de oven in om die te laten smelten.

Al weer supersimpel en heel lekker. Er kan maar één ding fout gaan: bij mij slaat de combi magnetron/oven af als je hem open doet, je moet dan niet vergeten hem na het voorverwarmen weer aan te zetten — nou ja, ik weet eigenlijk niet eens waarom ik nog voorverwarm, want hij is binnen enkele minuten op temperatuur :-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)