okt 142007
 

Koken met delicious wijnen [1]

Hoe je zo’n blad als delicious elke maand voor €5,25 in de winkel krijgt? Het is toch een beetje één grote advertorial. Misschien daarom dat het economisch rendabel is. Ik vind het best, ik ging met de delicious kortingskaart naar de bekende slijter om de hoek en kocht met korting de drie wijnen van de lezersaanbieding en gebruikte ze bij mijn "eigen" gerechten. Hier komt de eerste, het voorgerecht.

Terrine de Chèvre

Stap 1: de terrine

Dit maakte ik zaterdag al klaar. Hij moet minimaal een uur of 4 in de koelkast opstijven, dus beter een dag eerder gemaakt.

  • 300 gram verse geitenkaas
  • 1/8 dl room
  • 4 velletjes gelatine
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • rasp van de schil van een citroen
  • een handvol fijngesneden verse kruiden uit de tuin, zoals thijm, peterselie, dragon en basilicum
  • peper en zout; snufje suiker

Bekleed een kleine terrine (of twee of meer bakjes) met plastic folie.

Maak de velletjes gelatine zacht in een kommetje met water. Doe geitenkaas en room in een andere kom en meng wat. Neem een grote sauspan en zet die op een laag vuur. Haal de gelatine uit het water, en laat die smelten in de sauspan. Voeg daar alvast een paar scheppen kaas aan toe. Als het smelten heel goed gaat, gooi je de inhoud van de pan bij de rest van de kaas en mengt daar verder. Gaat het allemaal niet zo goed, gooi dan juist de rest van de kaas ook in de sauspan.

Zorg dat het goed mengt en niet te warm wordt. Meng alle andere ingredienten er door heen en stort in de terrine. Laat minstens vier uur opstijven in de koelkast.

Stap 2: Paprikacoulis

  • 1,5 puntpaprika gesneden in kleine blokjes
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • olijfolie

Fruit dit heel langzaam aan. Voeg kruiden toe:

  • tijm, rozemarijn, laurier in een bundeltje

Voeg 100 ml witte wijn toe en smoor nog minstens een kwartier met deksel op het pannetje. Kruidenbundel  verwijderen. Afmaken met:

  • een eetlepel balsamico
  • een theelepel honing
  • zout, peper

Stap 3: opmaken

De terrine van geitenkaas is teveel voor ons 2-en, dus ik gebruikte maar een deel. Maak twee mooie plakjes per persoon en leg die op een bedje van de coulis. Wat extra kruiden — en honing — kan geen kwaad.

De wijn was een Grüner Veltlinger van Weingut Pfarre Weissenkirchen 2006.

  One Response to “Terrine van geitenkaas met een paprikacoulis”

  1. Coulis is een gladde pureesaus dit ziet er anders uit? Moet nog ff door de blender en dan door een zeef.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)