okt 132007
 

‘s-Lands bekendste grootgrutter in Leiderdorp heeft dit jaar geen cantharellen, in tegenstelling tot vorig jaar, toen ik er onder meer een lekkere quiche mee maakte. En ook op andere plekken hier in het dorp zijn ze nauwelijks te vinden. Afgelopen donderdag hadden we een onsje gevonden, niet meer (*).

Jammer, heel jammer, want we wilden nu eindelijk wel weer eens ons favoriete recept met cantharellen maken. S. at dit ooit in Wenen in een klein restaurantje en was er zo weg van, dat ze het daarna een paar keer zelf heeft gemaakt. Omdat we laatst zeker een uur bezig waren het recept te reconstrueren, schrijven we het op voordat we het weer vergeten zijn. We gaan zekere binnenkort de cantharellen ergens bestellen en dit gerecht nog een keer maken.

Goulash van cantharellen

  • 600-1000 gram cantharellen, schoongemaakt (ja, dat is veel!)
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • optioneel een ons spekjes
  • boter

Eerst het sjalotje plus spek braden, dan de cantharellen er bij.

  • 1/2 tot 1 eetlepel zoet paprikapoeder (niet gerookt!)
  • zout en peper uit de molen
  • 1/8 liter zure room crème fraîche
  • 1/8 liter groentefond
  • eventueel wat allesbinder

Bestrooien met het paprikapoeder. De fond erbij en weer aan de kook brengen, dan de zure room crème fraîche. Een tijdje laten pruttelen. Het moet een stevige saus worden, als dat niet vanzelf gaat doet allesbinder wonderen.

We garneren dit gerecht tenslotte met een strooisel van veel peterselie, een beetje verse thijm en een beetje verse salie.

Hier moeten natuurlijk echte Duitse noedels onder, maar een (lint)pasta is ook prima.

(*) Afgelopen donderdag gebruikte ik ze bij de gerookte kipfilet, maar de rooksmaak overheerste toch teveel de subtiele smaak van de cantharellen. 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)