aug 202007
 

Het raadsel van de verdwenen sauce vierge

Ik haalde een tijdje geleden uit de plaatselijke bibliotheek het tweede boek van Gordon Ramsay: Passie voor vis (Passion for Seafood). Een heel leuk boek. Ik wilde het wel hebben maar het is nergens meer te vinden. Ook niet tweedehands. In het Engels dan misschien, jazeker.  In de recentie op amazon.co.uk staat iets merkwaardigs: "Crab Ravioli with Lemongrass Vinegrette" als voorbeeld van een ambitieus recept in het boek.  Maar dit recept staat zo niet in de Nederlandse vertaling; wel een "met krab gevulde ravioli met sauce vierge". Wat raar: is in deze kennelijk nieuwere Engelse druk het recept soms aangepast?

Recept voor sauce vierge

Vierge: blank, maagdelijk — het is inderdaad een heel simpele saus. In de eenvoudigste versie meng je wat olijolie met citroensap (volgens de Larousse). Gordon maakt er een soort kruidenmengsel van:

  • 1/2 dl extra vergine olijfolie
  • 1 klein sjalotje heel fijngesneden
  • sap van een halve citroen
  • een ontpitte en ontvelde rijpe tomaat in heel kleine stukjes gehakt
  • 6 gekneusde korianderzaadjes
  • 6 grote bladen verse basilicum in dunnen reepjes gesneden
  • 6 grote (of 12 kleine) korianderblaadjes in dunne reepjes
  • zeezout en vers gemalen peper.

Fruit eerst het sjalotje in een eetlepel olie tot die zacht is. Voeg dan de rest van de ingredienten toe en warm weer op. Laat even pruttelen en zet uit. Laat de smaken van de kruiden nog even goed intrekken tijdens het afkoelen.

We aten het zondag als dipsausje bij mosselen in de schelp, maar het was denk ik beter geweest als sausje over mosselen die uit de schelp zijn gehaald.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)