jan 262007
 

Dit komt van de flying apple, een mooie food blog uit Wenen. Ik heb de hoeveelheden aangepast aan de hoeveelheden die ik inkocht, maar dat is dan ook het enige wat ik heb veranderd. Zo ontstaat een hoofdgerecht voor vier personen, en daarvan heb ik de helft in de vriezer gedaan voor een andere keer. Het is vreselijk lekker, maar persoonlijk zou ik het de volgende keer nog iets meer “pedis” willen maken — de Thaise rode curry die ik heb is niet zo heet, vandaar.

Ingredienten

2 ruime theelepels Thiase rode curry pasta
2 eetlepels sesamolie
400 gram kipfilet, in blokjes
ruim 3 eetlepels bloem
een verse en rijpe ananas, schoongemaakt en in blokjes
200 gram sugersnaps, schoongemaakt en in 3 stukken gesneden
2 zoete rode paprika’s in stukjes
3 lente-uitjes in ringetjes gesneden
8 blaadjes djeroek peroet
400 ml kokos melk uit een blik
1 theelepel suiker
3 eetlepels Thaise vissaus
2 eetlepels lichte sojasaus
sap van 1 limoen
zout

Werkwijze

1. Snijd alle ingredienten in de gewenste grootte.
2. Meng in een kom de koskosmelk, het limoensap, de vis- en sojasaus en de suiker. Zet deze even opzij.
3. Meng in een tweede kom de kip en de bloem . “Kneed” de bebloemde stukjes kip goed met de handen door. Dit is essentieel om de kip fluweelzacht te maken. Met kneden neemt de kip ook veel meer bloem op dan zonder. Zet de kip na het bewerken ook even opzij.
4. Handen wassen na het snijden en mengen van de kip. (*)
5. Verhit in een wok de sesamolie en bak daarin de rode curry pasta tot die geurt. Voeg het kokosmengsel toe, goed door elkaar roeren en een minuutje laten koken.
6. Voeg de kip toe, breng weer aan de kook, laat 5 minuten sudderen en roer zo nu en dan even door.
7. Voeg nu groente voor groente toe: de suger snaps, de paprika en lenteuitjes, en tenslotte de ananas en djeroek peroet. Elke keer als een nieuw ingredienten wordt toegevoegd doe er een beetje zout over voor het bewaren van de kleur, en roer het daarna goed door. In totaal kan dit gerecht in 15-tal minuten koken klaar zijn.
8. Dien op met basmati-rijst.

Kan warm gehouden worden in de oven op 70 graden tot de andere gerechten klaar zijn.

(*) Vroeger was ik niet zo netjes, ik sneed gewoon alles op dezelfde snijplank. Niet dat dat ooit misging, maar ik begon me te realiseren dat dat eigenlijk niet goed is. Tegenwoordig gebruik ik een aparte snijplank voor vlees of kip, en gebruik ik het grote “hakblok” alleen nog maar voor groentes.

  2 Responses to “Rode kokoscurry met ananas en kip”

  1. Zoek in de toko naar een potje “ground chilli & garlic in oil” van Siam Woraki Food Import Export (in Nederland geimporteerd door Nivo Imp- en export Beverwijk). Dan maak je je thaise gerechten zo heet als je wilt. Maar pas op, begin met een ieni mini mespuntje, want de vlammen slaan je uit.
    De Rode kokoscurry met ananas en kip zet ik op mijn “to do”lijstje. Het lijkt me verrukkelijk.

  2. Ik heb de ananas weggelaten, maar het was overheerlijk. Ook wat pittiger gemaakt dan voorgeschreven. En ik wist niet dat je kip zo heerlijk mals kon masseren.
    Hij komt bij mijn favorieten

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)