jan 262007
 

Garnalen met asperges is een simpel (maar klassiek) Chinees recept dat ik al veel vaker heb gemaakt. In deze Thaise variant gaan er ook paddestoeltjes door. Ik gebruikte shiitake en fluweelpootjes. De laatste vind ik echt heel lekkere paddestoeltjes. Ze hebben een mooie kruidige smaak in de buurt van anijs. Daarnaast lijken ze veel op een soort paddestoeltjes die ik in Korea regelmatig heb gegeten. Of de smaak ook vergelijkbaar is weet ik niet meer.

Ingredienten

  • een ons schoongemaakte middelgrote (rauwe) garnalen
  • 6 grote witte asperges, goed schoongemaakt. Snijd elke asperge in 3 stukken.
  • een bakje schoongemaakte shiitake en fluweelpootjes
  • 3 lente-uitjes in ringetjes
  • plantaardige olie
  • 3 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel Thaise vissaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 2 eetlepels kippenfond en wat water

Werkwijze

1. Maak alle groentes schoon en snijd in de gewenste grootte
2. Maak de garnalen schoon, laat het staartje zitten.
3. Blancheer de arperges een paar seconden in kokend water. Afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen.
4. Verhit de olie in een wok op een niet te hoog vuur. Bak de knoflook tot deze lichtbruin is.
5. Zet het vuur hoog, en wok de lente-ui en garnalen mee tot de garnalen mooi oranje zijn.
6. Voeg asperges en paddestoelen toe, en wok ze beetgaar.
7. Voeg de overige ingredienten toe, en roerbak tot de saus wat dikker is. Dat gaat snel.

Kan warm gehouden worden in de oven op 70 graden tot de andere gerechten klaar zijn.

Bron: dit recept is op diverse sites op Internet te vinden, vrijwel letterlijk van elkaar gekopieerd, maar waar het origineel is weet ik niet. Ik heb de hoeveelheden aangepast voor twee personen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)