Het is mei en ik ga in mijn kookboeken op zoek naar gerechten voor deze maand. Morgen gaat het vooral over groentes, maar vandaag over kruiden. Ik beland bij Tessa Kiros ("Twaalf") en maak een visschotel met kruiden en een pasta met zelfgemaakte pesto.
Het is allemaal heel simpel en die pesto is het meeste werk. Daar beginnen we mee.
Zelfgemaakte pesto
• 30 gram geraspte parmezaan
• 30 gram pecorino kaas
• 40 gram pijnboompitjes
• 10 gram walnoten
• 2 bakjes basilicum van AH (fijngesneden)
• 3 tenen knoflook, peper en zout
• 2,5 dl olijfolie
Je brandt de nootjes aan in een droge koekenpan op een hoog vuur tot ze echt een kleurtje hebben. Idealiter gooi je nu alle ingredienten in een keukenmachine en dan ben je klaar, maar bij mij werkt dat niet zo goed. Ik begin met de knoflook, wat olie, basilicum, nootjes, alsof je een mayo maakt (ik doe dat in een kleine blender) en werk de rest er later doorheen (ik doe dat in de magimix). In ieder geval kan dit niet mislukken. De helft is voor vandaag, de ander helft voor een ander keer.
Tagliatelle met zelfgemaakte pesto
• 250 gram verse tagliatelle
• 1 klein aardappeltje van 100 gram in dunne plakjes
Heel grote pan met water opzetten. Als het kookt het aardappeltje meekoken gedurende 4 minuten, daarna de verse tagliatelle volgens aanwijzingen (bij mij 4 minuten) koken. Afgieten en de helft van de pesto er door mengen. Opdienen. Meteen!! Zo is het goddelijk!!
Kabeljauw met kruiden uit de oven
• 4 stukjes kabeljauw van elk één ons — goed droog en gewenteld door een beetje bloem
• een eetlepel verse kruiden van elk: munt, thijm, salie, rozemarijn, en wat je lekker vindt — zorg voor véél kruiden
• met een beetje olie in een ovenschaal
• besprenkel met witte wijn, etc
20 minuten op tenminste 220 graden in de oven.