dec 252007
 

Gisterenavond heb ik de Gravad Laks afgemaakt. Het pakketje gaat open, en we snijden de plakjes. Die wilde zalm heeft een prachtige smaak, duidelijk anders dan de gekweekte. En de kleur is nu inderdaad goed op de foto. Van een zalm van ruim een kilo houden we na snijden 690 gram over. Iets meer dan de helft is voor het voorgerecht, maar het is niet onmogelijk dat ze om een tweede portie zullen vragen en dat het vandaag al op gaat.

Daarna zet ik een carpaccio van komkommer op tafel, bedoeld als tussendoortje en bijgerecht bij de volgende gang. Dat is een recept van Yolanda van der Jagt. Als hoofdgerecht maak ik gewoon het Marokkaanse konijn met sinaasappel opnieuw. Ik heb zes mooie konijnebouten gekocht; en nieuwe superspeciale Ras-el-hanout gemaakt, volgens Arabesque.

Ik maak dezelfde groentetjes erbij als in het oorspronkelijke recept, maar, om de band met de traditie niet geheel door te knippen, ook aardappelkroketjes. Ha! Geen eendeborst dus dit jaar! [*]

Dan als gang drie de Tartelettes Tatin. Die heb ik gisterenavond ook al gemaakt. Opdienen met een bolletje ijs en slagroom. En daarna is er nog van alles mogelijk: kaas, koffie, likeur. 

De wijn is simpel, mijn kinderen zijn nog niet zo wijndrinkerig. Wit heb ik een Sauvignon Blanc 2007 "Blind River" uit Nieuw Zeeland. Rood een "Chiesa di San Pietro in avenano", Chianti Classico 2001 Riserva. Dessert wijn: ik zou de enige zijn die dat wenst, dus dit jaar niet.

[*] Althans niet de familie-klassieker. Er liggen er nog twee klaar voor tweede kerstdag. Gewoon voor S. en mij met ons tweetjes.  Maar dan maak ik ‘m anders.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)