jan 102007
 

Ik kijk tegenwoordig wat vaker op engelstalige foodblogs, en daar komt dit vandaan. Het is een nieuw gerecht met een mij bekende saus.

Stap 1, maak de aardappelen:

  • schil 500 gram aardappelen en snij ze in mooie schijfjes
  • leg ze in één laag op bakpapier in de oven
  • bestrooien met wat paprikapoeder, zout en een snufje cayennepeper, en besprenkelen met wat olijfolie
  • leg er een in twee delen gesneden en schoongemaakte papika naast
  • dit gaat een klein uur in de oven (de paprika er wat eerder uit halen) tot de aardappelen goudbruin zijn en goed gebakken

Stap 2, maak de gribichesaus terwijl de aardappelen in de oven zijn:

  • 3 kleine augurkjes fijngehakt
  • een lepeltje kappertjes
  • fijngehakte platte peterselie en bieslook
  • een sjalotje fijngehakt
  • een teentje knoflook fijngehakt
  • een 4 minuten gekookt ei
  • een theelepel sterke mosterd
  • een eetlepel witte balsamicoazijn
  • olijfolie

Kook het ei, hak het doormidden en laat de nog niet gestolde dooier in een kommetje lopen. Alsof je mayonaise maakt, giet er wat olijfolie bij (eerst druppel voor druppel) en klop steeds stijf. Dit keer wil ik niet echt een mayo maken, dus heel veel olie gebruik ik niet. Haal het eiwit uit de twee halve doppen en snijd het heel fijn en meng met alle ingredienten van de saus.

[Alternatief, maak gewoon een vinegrette van de olie en de azijn, kook het ei maar 3 minuten en gooi alle ingredienten inclusief het halfgekookte ei er door heen.]

Stap 3: opdienen:

  • de paprika, als die uit de oven kwam, eerst even onder een theedoek laten afkoelen en dan ontvellen en in stukjes snijden
  • snij nog een 40 gram chorizo in kleine blokjes
  • meng saus, chorizo, gesneden paprika en aardappelen in een schaal
  • houd eventueel warm (maar niet te lang, anders worden de aardappelen weer slap)

Dit was de aanleiding: chocolate and zucchini. Een blog om jaloers van te worden zo mooi. Ik heb de gribichesaus gemaakt zoals in de Larousse staat — zo deed ik het eerder en dat bevalt me prima — maar voor het overige heb ik niet veel veranderd aan het recept.

Door de behandeling in de oven slinken de aardappelen flink, en is het in deze hoeveelheden voor twee personen hooguit een bijgerecht. Ik at het vanavond in mijn eentje en maakte er ook nog wat gegrild lamslees bij. En schonk mijzelf een mooie Zuid-Afrikaanse Merlot in :-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)