jan 212007
 

Ik maakte vanavond twee schoteltjes uit de oven (en daarnaast wat sla van tomaten met basilicum). De eerste was een aardappelschotel. Ik had iets Spaans in gedachten, maar toen ik gisteren een alternatief tegenkwam,  probeerde ik dat meteen en daar had ik geen spijt van!

Pommes de terre boulangère

  • een pond mooie aardappelen in flinterdunne plakjes
  • 3 tenen knoflook gehakt
  • een ui in flinterdunne plakjes
  • provencaalse kruiden
  • wat peper en zout
  • 1,5 dl bouilllon van kip (of een schepje gevogelte-fond met water)

Gebruik een schaaf of "mandoline" om de aardappelen in flinterdunne plakjes te krijgen. Idem voor de ui. Kook aardappen, ui en knoflook in de bouillon ongeveer 5 minuten. Schep ze daarna over in een ovenschaal en meng ze met de provencaalse kruiden. Giet daarna weer de bouillon erover, als het goed is staan de aardappelen net niet helemaal onder.
In de oven op ongeveer 180 graden gedurende een half uur. Kijk dan even of de bovenkant al goed bruin begint te worden, afhankelijk daarvan nog 10-20 minuten. Het resultaat moet zijn dat de bovenkant van de schaal mooi krokant is, maar de laag eronder lekker zacht. Dan ziet het er zo uit:

Een goed gelukt recept: een echte aanrader!

Zeebaars uit de oven

We houden van zeebaars en toen ik het kocht had ik nog niet zo’n goed idee wat er mee te doen. Onder de gril is natuurlijk het simpelste. Helaas heb ik geen foto van het eindresultaat, wel van de schaal die de oven inging.

Snij een rode puntpaprika in ringetjes. Maak elk ringetje schoon. Leg de zeebaarsfiletjes op wat olijfolie in de schaal. Bedek met de paprika en een achttal schoongemaakte rauwe garnalen. Voorzichtig met wat peper en zout. Tien minuten onder de gril.

PS, we dronken er de "Goat Door" Chardonnay bij, en dat beviel goed :-)

  2 Responses to “Zeebaars met aardappeltjes”

  1. Ha, ik ken dat! Dan ruikt het zo lekker, en heb je inmiddels zo’n trek dat iedereen al aan het eten is en… oje de foto. Ik moet zeggen dat deze zeebaars er zo ook al heel smakelijk uitziet.

  2. Nou Ellen, het was nog erger. Ik had zelf zo’n haast om eens lekker aan tafel te gaan dat de enige foto die ik maakte van het gerecht uit de oven simpelweg veel te onscherp was omdat ik alle instellingen verkeerd had staan. Daar sta ik dan voor *** met mijn nieuwe EOS 400D met een geleende professionele lens:-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)