jul 312006
 

Hieronder schreef ik over een recept van vis en gamba’s onder de gril. Met fikse heimwee doet het mij denken aan de tijd (80-er jaren) dat ik in Leiderdorp op de markt nog een forse en mooie Tarbot kon krijgen. Die fileerde ik dan zelf en verwerkte ik in een totaal verkeerd recept (ook Spaanse visschotel geheten). Kon ik het maar overdoen met onderstaand recept, maar waar vind je nog Tarbot tegenwoordig.

De kunst is vis te grillen zodat het een mooi korstje heeft aan de buitenkant, maar nog zacht is van binnen. Neem 4 moten vis (dit keer zeebaars) goed schoongemaakt en afgedroogd, haal ze door wat rijstbloem en kleur ze met wat mild paprika poeder (rood) en "colorante alimentario" (een op maismeel gebaseerde geel/oranje kleurstof die ik uit Spanje heb meegenomen). 4 grote gamba’s ("Black Tiger Prawns") uit de vriezer, schoongemaakt en van darmkanaal ontdaan. Staartje laten zitten. Klaarzetten in een schaal die onder de gril kan. Vergeet zout en peper niet!

Het sausje is een beetje nep maar toch lekker. Ik begin met een half blokje visbouillon, die ik laat smelten in wat appelcider. Daarna een snufje saffraan (geel) voor de smaak en kleur; en allesbinder om de saus te binden. Binden met room kan ook, maar daar is mijn huisgenote niet dol op, dus dat doe ik maar zelden. Voeg tenslotte wat gesneden bieslook en peterselie toe voor een groene saus.

Borden opmaken met een bodempje saus en wat geblancheerde zeekraal als garnering. Daarop de inmiddels gegrilde vis en gamba. Het is niet alleen visueel aantrekkelijk met al die kleurtjes van groen en geel tot rood, maar als de vis goed gelukt is ook zeer smakelijk!

  One Response to “Spaanse visschotel”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)