jul 312006
 

Deze stonden al op mijn menu-lijstje voor afgelopen zondag, toen we de vrijdag ervoor plotseling besloten even voor de film nog een paar tapa’s te gaan eten. Laat de plaats en gelegenheid onbenoemd blijven, maar daar waren de Patatas Bravas vooral zout. Zo moet het dus niet.

Dit zijn aardappeltjes die het moeten hebben van de kruiden: de komijn, het paprikapoeder en de fijngehakte gedroogde pepertjes.

 • 1 pond krieltjes (schoongemaakt, maar in de schil)
 • 1 tl komijn poeder, 3 tl mild gerookt paprikapoeder, 2 fijngehakte gedroogde chilipepers, 2 tenen knoflook in plakjes
 • 2 rode (punt-)paprikas in stukjes.
 • olijfolie

Kook de aardappeltjes 10 minuten, tot ze bijna gaar zijn. Laat ze afkoelen en snijd de grotere krieltjes in twee stukken. Wok de paprika in wat olijfolie en voeg de kruiden toe, en bak kort daarna de krieltjes mee. Je kunt ze helemaal door laten bakken, en direct opdienen, of –zoals ik deed– in de oven laten nagaren en een korstje krijgen.

Doe er pas een beetje (zee)zout op bij het opdienen.

Tip (van Cas): met een mooie stevige geschilde aardappel in parten, is het eerst koken overbodig. Gooi wat olijfolie in een wok en braad de parten aardappel eerst aan. Zet het vuur dan heel zacht en doe er een deksel over. Na een kwartier heb je gare en gebakken aardappelen! Bij ongeschilde krieltjes kan dat ook, maar dan vind ik de smaak van de schil wat te veel terug komen.

Tja, het is geen haute quisine, maar wel erg lekker. Het was een bijgerechtje bij een dinertje zondag met Sylvia, mijn zoon Niels en zijn vriendin Bo:

 • de eerder genoemde ui/amandel/saffraan en sherry soep
 • een uitgebreide salade met groente, olijven, serranoham en chorizo
 • geroosterde plakjes courgette (van de gril-pan)
 • patatas bravas
 • vis en gambas van onder de gril (als in de Gijon recepten) met een sausje en zeekraal
 • fruit en ijs toe

  2 Responses to “Dappere aardappeltjes (Patatas Bravas)”

 1. Dag Mr Ooijer,

  ik ben een trouw lezer. De brave taters zitten in de oven. Ze ruiken heerlijk. Waar ik en kookgeliefde nieuwsgierig naar zijn: waarom stopt u (en daarom: wij) er verse stukjes paprika in?

  Persoonlijk vind ik het een goeie combo, ook al hebben de spanjaarden zelf het misschien nog niet zo bedacht. Geliefde heeft er iets meer moeite mee, mede omdat hij recentelijk de spanjaarden nog bezocht :)

 2. Beste trouwe lezer(es). Het Mr Ooijer recept was er eerst in allerlei versies (want bij aardappelen in de oven stopte ik altijd al van alles) en pas later las ik ergens over de Patatas Bravas. Dus werden het in mijn volgende versie heel gepeperde aardappeltjes uit de oven, maar nog steeds met de paprika er in. Waarom? Omdat ik het lekker vind:-)

  Er zijn zo veel varianten van dit recept. Als typisch tapasbar-eten vaak een beetje kaal — inderdaad zonder. Maar mij te kaal.

  In “Moro I” staat een variant die wij tegenwoordig ook wel eens doen: eigenlijk gewoon gebakken aardappelen met een hete tomatensaus. Met — jawel — paprika en ui.

  En mijn Spaanse collega A. vindt mijn schotels echt Spaans. Vertel geliefde maar dat Spanje groot is :-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)