okt 292006
 

Eindelijk na twee weken verkoudheid/griep van ons beiden komt de smaak een beetje terug. "Prei met Salie" maakte ik vanavond als bijgerechtje (bij een risotto). Of dit dus echt een goed recept is weet ik nog niet eens, maar ik schrijf het toch maar vast op.  Het is in de categorie opleuken van groentetjes [*].

  • 4 baby-preitjes, schoongemaakt in 8 partjes samen iets van 150 gram
  • snufje gedroogde salie (1/2 theelepel)
  • een paar eetlepels vers geraspte parmesaan
  • 1 losgeklopt ei
  • wat paneermeel of oud broodkruim [**]

Stoof de stukjes prei even een paar minuten in wat water. Goed uit laten lekken. Leg ze in een ovenschaaltje en bestrooi ze met de salie. Meng de parmesaan door het losgeklopt ei, en schenk dat over de prei. Strooi daar het paneermeel over.  20 minuten in de oven op 200 graden en klaar is kees.

[*] Zoals mijn favoriet voor lof: snij een struik lof in de lengte in tweeën en haal het harde stukje "uit het kontje" weg. Braad aan in wat boter op het snijvlak. Blus dan af met wat vermouth (of rode wijn) en zet wat zachter tot zowel de lof gaar is als de vermouth is gecarameliseerd. In het hele proces de lof nooit omdraaien!

[**] We hebben al maanden geleden een voorraadje gemaakt van ons eigen paneermeel. Het bestaat uit in de oven gedroogd witbrood, daarna gemalen in de keukenmachine, met toevoeging van gedroogde kruiden zoals oregano en basilicum. Het is verrassend hoelang dit goed blijft en hoe veel lekkerder het is dan paneer uit een pakje.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)