jul 142006
 

A., de collega van wie we haar flat in Gijon mochten lenen, heeft wel wat te weeg gebracht.

Toen we weer terug thuis waren was het in de buurt van vaderdag. De kinderen vroegen wat ik wilde hebben, en ik zei dat ik het leuk zou vinden als ze kwamen eten. Maar dat was ze niet voldoende, ze wilden ook echt iets geven. Doe dan maar een Spaans kookboek — want dat had ik merkwaardigerwijs nog niet. Ze kwamen aanzetten met “de Spaanse keuken”, een heel leuk boek. Dus na Gijon ben ik verder gegaan met het maken van Spaanse recepten.

Omdat deze weblog ook een beetje dient als een geheugensteuntje (“wanneer had ik dat ook al weer gemaakt?”), alvast een lijstje wat we uit dit boek hebben gemaakt.

– uiensoep met sherry en saffraan (echt een aanrader — zie hieronder)
– aardappeltortilla (in feite was het Sylvia die dit maakte)
– zeeduivel met pimiento-roomsaus
– marmitako (een visstoofpotje)
– kip met citroen en knoflook (ook door Sylvia)

Dan het recept voor de soep. Mijn variant voor 2 personen. Stap 1 is een mooie kippenbouillon maken, ongeveer een halve liter. Die moet je natuurlijk zelf maken, en hoe dat moet, vind je in “De hele wereld houdt van kippensoep”, een uitgave van Bzztoh uit 1996. Je kunt ook “smokkelen” en beginnen met een bouillon uit een potje, maar dan wel op smaak maken: evenveel water bijvoegen, een stukje ui, selderij en restjes kip uit de diepvries en een 20 minuten laten pruttellen, dan zeven. Dat geeft ongeveer een liter waarvan de helft in dit recept wordt gebruikt.

  • 3 eetlepels boter
  • 2 grote uien, in dunnen ringen
  • 1 fijngehakt teentje knoflook
  • saffraan (30 draadjes)
  • 50 gram geroosterde en fijngemalen amandelen
  • halve liter bouillon
  • scheut sherry
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • veel zwarte peper en wat zout
  • garneren met wat losse amandelen en peterselie.

In een zware pan op een zacht vuur de uien en knoflook in de boter laten sudderen (zeker 20 minuten) tot alles heel zacht is. Regelmatig roeren. Voeg dan de saffraan en de fijngemalen amandelen toe en bak het een paar minuten (al roerend) mee.
Voeg nu de bouillon toe, de sherry en flink wat zwarte peper uit de molen. Laat dit 10 minuten pruttelen.

Nu komt de truc. Pureer de soep in een keukenmachine glad. De soep wordt hierdoor heel schuimig. Als het nodig is, de soep weer even opwarmen in de pan, maar niet meer laten koken. Direct opdienen en de garnering op de soep in de kommen leggen.

Het gebruik van amandelen als bindmiddel komt in diverse recepten terug. Ik heb het ook wel eens in sauzen gezien. In dit geval geeft het samen met de saffraan een heel speciale smaak.

  One Response to “De Spaanse keuken”

  1. hmmmm, dat klinkt goed. ik ga deze variant zeker eens uitproberen!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)