jul 252005
 

Vertaald als: “De smaak van mijn herinnering”, en dat is meteen het enige hele kleine minpuntje dat op dit prachtige kookboek valt aan te merken. Cloudberries zijn bergbramen, met die mooie alliteratie was toch wel wat te doen, beste uitgever?

Wat een feest, dit boek. Fraai vormgegeven, prachtige recepten, duidelijk vol liefde samengesteld.

We zagen het boek staan in de boekhandel, nog verpakt in cellofaan. Nooit eerder van deze schrijfster gehoord. Dan maakt zo’n titel toch nieuwsgierig. “Mogen we er even in kijken?” Natuurlijk mocht dat, en we waren gelijk verkocht. Familierecepten uit een Grieks-Cypriotische / Finse familie en recepten uit Zuid-Afrika en Italie vormen de hoofdmoot.

Ik ga er zeker wat uit maken, al is het boek eigenlijk te mooi om in de keuken te zetten, in hard-cover uitvoering met een echt grijs leeslintje.

Maar wie is Tessa Kiros? Google helpt. Ze blijkt één eerder boek op haar naam te hebben: “Twelve”, een kook- en kijkboek over de twaalf maanden in Toscane. Eerst wilde geen uitgever het hebben, maar nadat ze het in eigen beheer had uitgegeven en alle 1500 exemplaren had verkocht veranderde dat wel. Ze is geen van TV bekende kok, ze is iemand die ergens in Toscane met man en twee dochters woont. Ze heeft haar eigen verhaal te vertellen en doet dat op haar eigen wijze. Een auteur in recepten.

Het schiet me later te binnen dat ik ooit met “Twelve” in mijn handen heb gestaan, maar dat ik het toen — na veel aarzelen– niet heb gekocht. Waarom weet ik niet meer, maar ik was geloof ik in mijn Chinese kook-periode, en misschien dacht ik wel dat ik even genoeg Italiaanse kookboeken had?

Dit is echt niet alleen een boek voor de ervaren kok. De recepten zijn eenvoudig en zonder moeite te maken. Dus ren naar de boekhandel en koop dit boek!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)