sep 022012
 

Ik maakte vanavond krielkipjes met een vulling van (kip-)gehakt, kruiden en noten, met een glazuur aan de buitenkant van honing en lichte sojasaus. Erbij bladerdeegkrullen met tomaten en za’atar en gegrilde groenten. Ik was gisteren al op het idee gekomen om eens te kijken wat een zoetzure-citrusvruchtensaus er bij zou doen. In één woord: fantastisch.

Snij groenten in langwerpige repen. Ongeveer de maat van een halve asperge. Ik had:

  • groene asperges (eerst in de lengte doormidden en dan halverwege)
  • courgette (snij een paar mooie plakken af, en daarvan de repen)
  • rode en gele paprika (snij van onder naar boven plakken; verwijder zaad en zaadlijsten en snij in repen)
  • wat olie
  • z/p

Besprenkel de groentes met olie. Meng. Op de hete gril gaar maar nog stevig laten worden. Als het klaar is op smaak maken met z/p.

Dan de saus.

  • 1-3 passievruchten (alleen het vocht)
  • 1 limoen (rasp en sap)
  • 1 sinaasappel (sap)
  • 1-2 tl geleisuiker
  • 1 schijf gember

Onrijpe passievruchten hebben meer sap, maar zijn erg zuur. Ik gebruikte drie overrijpe passievruchten, en duwde de inhoud door een zeef. Rasp de schil van de limoen en pers limoen en sinaasappel uit. Doe dit met de suiker in een pannetje en warm op. Doe er gember bij voor een beetje extra pit. Kook nu langzaam in tot het dik is, maar niet stroperig. Proef onderweg en beslis of er nog een beetje suiker bij moet. Het indikken maakt het vanzelf wat zoeter, dus wees voorzichtig. Als de saus klaar is verwijder je de gember en meng je de groentes met de saus. Nogmaals: fantastisch lekker.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)