sep 032012
 

Het is soms verwarrend: sambal is een gerecht met een pittige saus, maar ook de benaming voor een hele familie gepeperde sausen. In dit gerecht uit Maleisië maak je eerst een pittige saus, en dan warm je er de vis in op (die bij voorkeur al gaar is, gefrituurd of zo). Het lijkt dus een beetje op Ikan Pepesan  (makreel met pittige saus     gestoomd in bananenblad).

Ik ben vanaf afgelopen woensdag het (warm) roken van makrelen in de Cobb aan het uitproberen.  Ik koop dan een middenmaat makreel, geen hele grote. Ik vind die kleine lekkerder en die hele grote passen toch niet in de Cobb. In het eerste experiment waren ze iets te lang gegaard, daardoor wat droog, maar de rooksmaak was perfect. Dit is de makreel die ik voor deze sambal gebruikte. Zaterdag gebruikte ik een combinatie van stomen en roken, dat gaf een veel zachtere structuur. Dat had dan weer als nadeel dat het vel niet krokant wordt en bij  het fileren achteraf de vis te makkelijk uit elkaar valt. Er moet dus nog verder geëxperimenteerd worden.

De sambal (schrik niet – echt heet wordt het niet):

  • 10 groene pepers en 2 rode pepers, van zaden ontdaan
  • 10 sjalotjes schoongemaakt en in stukken
  • 5 gehakte tenen knoflook
  • 3 el olie

Doe alles in de keukenmachine en maal heel fijn

  • 1 el olie
  • 2 tl koenjit (geelwortelpoeder)

Bak het peper-ui mengsel in de olie en roer de koenjit erdoor. Laat 20 minuten zacht sudderen.

  • 1 el palmsuiker
  • 2,5 el tamarindepasta
  • beetje zout

Roer de rest van de ingrediënten er door en laat nog 15 minuten sudderen.

  • filets van 1,5 gerookte makreel

Breek de makreel in stukken en roer door de saus. Laat minstens 10 minuten helemaal doorwarmen.

Dit was onderdeel van de maaltijd van vanavond. Van links boven met de klok mee: witte rijst, sambal gerookte makreel, kip en groente (soort Tjap Tjoi) en tenslotte zoetzuur van komkommer.  Heel geslaagd!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)