jan 232010
 

Dit gerecht maakte ik woensdagavond. Het roept goede herinneringen op aan het midden van de jaren tachtig wanneer we nog al eens met een groepje software engineers inspiratie haalden bij een paar etablissementen in Ouderkerk a/d Amstel– bladerdeeg dekseltjes waren toen zeer in de mode in Klein Paardenburg.

Maar het oogt niet alleen leuk: het voegt ook qua smaak iets toe. Voor twee.

Ik heb dit recept uit een Duits kookboek van ruim 20 jaar geleden.

  • 2 verse coquilles in de schelp
  • 2 blaadjes bladerdeeg (vriezer), een beetje uitgerold.

Ik kocht op de markt twee coquilles in de schelp. Zoek de grootste schelpen uit. Maak de coquilles schoon en zet het koraal apart. Was van de schelpen de bolle onderkant grondig en trek de omtrek over met ruim een cm er om heen op een velletje bladerdeeg.

Vulling:

  • 2 al schoongemaakte andere coquilles
  • fijn gesnipperde prei (ongeveer 100 gram)
  • stukjes boter (25 gram)
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • een paar el verse kruiden (dragon, peterselie, basilicum)
  • een gesplitst ei

Snij alle coquilles horizontaal doormidden. Doe in een schelp een laagje prei plus boter, dan de coquilles, dan sjalotje plus kruiden. Bedek de schelp met het op maat uitgesneden plakje bladerdeeg. Plak de achterkant goed vast met eiwit, kwast de bovenkant in met eigeel. Dit gaat ongeveer 15-20 minuten op 200 graden in de oven, tot het bladerdeeg goed bruin is.

Saus:

  • 1 fijngehakt sjalotje
  • 1 el boter
  • peper
  • 1 glas witte wijn
  • 1 glas visfond
  • het fijngesneden koraal van de coquilles.
  • 2 el boter
  • 1 el geklopte room

Braad de sjalot in de boter. Wat peper er over. Blus in de wijn. Kook in. Voeg fond toe. Kook weer in. Voeg het koraal toe. Pureer goed met een staafmixer.

Roer er boter door en verwarm weer goed op. Bind verder met een eetlepel geklopte room.

Lekker!! En het is niet moeilijk – wel wat bewerkelijk natuurlijk.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)