jan 262010
 

De eerste aflevering van creatief met bladerdeeg was een misschien niet zo’n lastig recept maar wel flink bewerkelijk; dit keer iets eenvoudigers: kleine saucijzenbroodjes met een gehaktvulling die licht Thais smaakt. Verder is er natuurlijk niets Thais aan, maar deze partij snacks moet toch een naampje hebben.

Voor minimaal 24 stuks.

Vulling

  • 200 gram kipfilet in stukjes
  • 100 gr mager spek in stukjes
  • 3 tenen knoflook fijn gehakt
  • 2 groene pepers zonder zaadjes fijn gehakt
  • 3 niet te grote lente-uitjes fijn gehakt
  • 1/2 bosje koriander blaadjes
  • 1/2 bosje basilicumblaadjes
  • 1 1/2 tl vissaus
  • 1 ei
  • stukje verse gember, fijn gehakt

Maak dit alles schoon en draai het in de keukenmachine tot een nog klein beetje grof mengsel.

Deeg

  • lap bladerdeeg van 40 bij 24 cm
  • 1 gesplitst ei
  • sesamzaadjes en eventueel wat sesamzout

Ik nam een lap bladerdeeg (AH: koeling) van 40 bij 24 cm en sneed die in twee lappen van 40 bij 12 cm.

Begin met de eerste lap (in de breedte). Kwast een flinke rand (paar cm) van de hele onderkant in met eiwit. Leg een paar cm vanaf de bovenkant een rol van de helft van de vulling. Rol op en plak goed vast. Snij met een groot en scherp mes in stukjes van 3 cm breed. Aan beide uiteinden verwijder de niet goed gevulde stukjes deeg. Herhaal dit voor de tweede lap. Leg alle stukjes op een bakplaat met bakpapier. Kwast de bovenkant in met het eigeel en bestrooi met wat sesamzaadjes en een beetje sesamzout.

Dit gaat in een oven van 180 graden. “Tot ze goudbruin zijn” – zegt het recept, en dat was bij mij 25 minuten later.

Serveer ze met een pittige saus, zoals een zoete chilisaus.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)