aug 292012
 

Tongschar is een niet-alledaagse vis om rolletjes van te maken. Het ligt bij mijn visboer weliswaar naast de (slip)tong, maar het heeft er weinig mee te maken. Tongschar is eerder familie van de schol, dan van tong. Zelf fileren gaat makkelijker dan tong, want het vlees is vrij stug. Maar gelukkig ook nog soepel genoeg om op te rollen.

Ingrediënten:

 • 4 stuks tongschar van tenminste 300 gr., gefileerd (dus 16 filetjes)
 • 1 ons gerookte zalm (maar beslist niet te zout)
 • 1 ons Hollandse garnalen
 • crème fraîche
 • worchestersaus, tomatenketchup
 • bieslook
 • z/p

Hak de garnalen fijn en die ze in een kom met een paar el crème fraîche. Voeg fijn gesneden bieslook toe en breng op smaak met wat  worchestersaus, tomatenketchup en wat z/o. De garnalen moeten de boventoon voeren, de rest van de saus moet alleen een beetje aan de garnalen hangen.

Leg een filetje met de kant naar boven waar het vel heeft gezeten. Beleg met een plakje gerookte zalm en een beetje van het garnalenmengsel. Rol op en prik vast met een tapas- of cocktailprikker. Schroei ze dicht in een koekenpan of op een grillplaat.

Daarna nog een minuut op 5 op 200 graden in de oven. Simpel en heerlijk. De zalm overheerst snel, dus weinig gebruiken.

PS: de rolletjes liggen op een schaal met een dunne metalen bodem en non-stick coating. Een uitverkoopdingetje van AH. Handig, omdat je er mee kunt braden op inductie en het dan meteen in dezelfde schaal de oven in kan.

  One Response to “Rolletjes van Tongschar”

 1. Deze waren verukkelijk! zelfs al moest ik wat concessies doen aan de ingredienten.

  Voor een snelle maaltijd voor mijzelf had ik al een paar lamskoteletjes klaarliggen en een schaal wilde spinazie.
  Ik las dit en dacht: “Oei, lijkt lekker en net weer anders dan de klassieke tongrolletjes, dat ga ik komende week eens fijn uitproberen, even opslaan, dat recept”.
  Toen belde een vriendin vanuit de auto: of zij op de terugweg van een teleurstellende dag in het zuiden des lands nog even langs kon wippen om bij te kleppen?, over een uurtje ongeveer? Of anderhalf als het onderweg tegenzat? en of er dan misschien, misschien,… nog een vorkje mee te prikken viel? Als het niet al te laat zou worden?
  Vriendin eet geen vlees, wel vis.
  Keuze na het net lezen van jouw recept was snel gemaakt …( en die lamskoteletjes konden immers morgen ook prima, een nachtje in de knof-munt-olie zou ze alleen nog maar lekkerder maken)

  De visboeren waren al lang dicht.
  In de vriezer had ik toevallig wel nog “schar-filet”, en dat stond ook op m’n zelfgeschreven etiketje, dus waarschijnlijk was het geen “tongschar”. Grijze garnalen en prima, niet-te-zoute gerookte zalm liggen daar ook immer.
  “Vers van de pers” altijd nog lekkerder, maar voor vandaag zou ik het ermee moeten doen.
  De rest van de ingredienten ook altijd aanwezig.
  De bieslook van de mega-pot op balkon was wat schaars geworden door te overdadig geknip ervan, en vulde ik dan maar aan met wat ringetjes van de zachtste uiteinden van een strengetje bosui.

  Tegen de tijd dat vriendin binnenstapte had ik de vissigheden in stromend koud water ontdooid, en waren de rolletjes al klaar om de pan in te gaan en later nog even in de oven.
  Jouw waarschuwingen natuurlijk ter harte genomen en heb maar kleine strookjes zalm gebruikt (veel kleiner dan “plakjes” die ongeveer de hele filetjes van binnen zouden bedekken). Dat werkte prima en overheerste de garnalen niet. Je proefde duidelijk de garnalen als hoofd-vulling, met verder weg een mooi hintje van wat zalm.

  Jouw “uitverkoopdingetje van AH” waarin je ze dichtschroeide en in de oven zette bezit ik niet, dus ik schroeide ze dicht, met een ruime lepel boter (zó lekker en onvervangbaar bij vis!), in een onverwoestbare, gietijzeren koekenpan, die daarna eveneens hup!, zo de oven in kan. (maar ik kook op gas, niet op inductie; oven wel elektrisch).
  En voor wie noch de dunne metalen schaal, noch de gietijzeren koekenpan heeft: geen enkel probleem…de rolletjes zijn volgens mij na het aanschroeien in welke pan dan ook, doodeenvoudig, binnen een minuut en zonder gedoe over te hevelen naar een andere, voor de oven geschikte schaal.

  Wij aten de rolletjes als late, snelle hoofdmaaltijd, zonder voorgerecht. Voor ieder had ik 7 rolletje, en die gingen tot ons beider verbazing schoon op! Met daarbij een schotel gewokte wilde spinazie, met een uitje, wat ringetjes zoete puntpaprika, snufje nootmuskaat en draai peper, en een paar opperdoesjes met een likje gesmolten boter.
  Het was heerlijk. Hebben gesmuld.

  Dank voor dit voortreffelijke recept! Weinig ingredienten, weinig werk, geweldige smaak, groot resultaat.

  In kleinere hoeveelheden ook een prachtig voorgerecht, lijkt me zo.

  Groet,
  sanne

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)