apr 142010
 

Op een kladje stond dit recept voor focaccio. Ik had ruim een maand geleden, toen ik speltmeel gekocht had, het recept ergens van overgeschreven — maar nu kan ik de bron niet meer vinden. Ik dacht uit de delicious. Het is in ieder geval een Italiaans recept dat voor gewoon 00-meel was bedoeld.

Dit was mijn eerste brood sinds langere tijd. Het is niet moeilijk, maar er valt nog wel wat te verbeteren. Kennelijk moet mijn kneden en uitrollen nog wat zorgvuldiger. Er zat ergens wat lucht in (zie de barst in de korst op de foto), en het had wat gelijkmatiger gekund.

  • 500 gram speltmeel (volkoren)
  • 3 dl warm-lauw water
  • 1 zakje droge gist
  • 15 gram zout
  • 15 gram fijn suiker

Los de suiker op in het water. Meng in een kom bloem, gist en zout. Maak een kuiltje in het midden. Giet water er bij. meng eerst van buiten naar binnen met een vork. Als het goed door elkaar zit, kneed dan verder met de hand op een stevige plank – minstens 5 minuten. Laat een half uur rusten op een warme plek met een doek over de kom. Maak intussen (als je die nog niet hebt) een kruidenolie:

  • olijfolie, knoflook, rozemarijntakjes
  • losse naaldjes rozemarijn.

Hak de knoflook en de rozemarijntakjes, en megn met een paar dl olie. Verwarm wat, dan neemt het de smaken sneller op. Zeef op het laatst de hoeveelheid die je nodig hebt. bewaar de rest in een potje voor iets anders of een volgende keer.

Sla het gerezen deeg goed plat (de lucht er uit!) en rol uit op een bakplaat met een bakmat. Het moet behoorlijk dun zijn en zeer gelijkmatig van dezelfde dikte. Duw met een vinger er overal putjes in. Bestrooi met de naaldjes rozemarijn en smeer de bovenkant in met de gekruide olie. Zet weer een half uur weg.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bak het brood daar 15-20 minuten in. Laat daarna even afkoelen alvorens het aan te snijden. Wij waren allebei positief verrast door de smaak. Echt brood!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)