jan 132009
 

Dit had ik echt jaren niet meer gemaakt, het recept had ik nooit opgeschreven, en toen het niet helemaal smaakte zoals ik mij herinnerde kreeg ik het gevoel dat ik een ingrediënt was vergeten. Maar wat? Ik ben er nog niet achter wat het was.

Het bijzondere van dit recept is dat je de kool roerbakt tot die gaar maar nog stevig is, en dan nog een paar minuten stooft. Voor twee personen.

  • een half klein rood kooltje fijngesneden
  • twee kleine rode uien gesnipperd
  • wat kaneel
  • drie kruidnagels
  • wat peper
  • olie
  • een hand rozijnen
  • een grote appel (Golden Delicious) schoongemaakt en in kleine stukjes

Roerbak de kool en ui in wat olie, met de kaneel en de kruidnagel, tot de kool wat zachter is. Roer de rozijnen er door heen, leg de appel bovenop en voeg een halve dl. water toe. Deksel er op en nog een kwartiertje op een heel laag vuur stoven. Peper naar smaak toevoegen.

Ik at er gebakken aardappeltjes bij en een gebraden verse worst met een sausje van mosterd.

  4 Responses to “Rode Kool met appeltjes”

  1. Wat het misschien mist, is een zuurtje. Als de appels die je gebruikt niet zuur zijn, wordt het geheel snel te zoet vind ik.. ik doe er vaak een beetje azijn bij.

  2. … en ik zie ook geen zout bij de ingredienten staan, maar dat had je er vast wel bij gedaan :)

  3. @klary: ik denk dat er destijds ook nog wat laurier door ging, maar dat kan het niet zijn. Evenmin als het zout — ik kook altijd vrijwel zonder zout, dat went echt wel:-) Nee, het verschil was waarschijnlijk dat we destijds (het is al bijna 40 jaar geleden dat ik dit voor het eerst maakte) de rode kool helemaal niet in een tweede fase smoorden, maar dat we bleven roerbakken. Dus alles bleef veel steviger.

  4. Ik mis toch ook een klein beetje azijn hoor. Dat maakt het gewoon af.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)