feb 012009
 

Het thema

Het thema was deze maand het lekkerste familierecept. Geleidelijk aan, door de inzendingen, verschoof het wat algemener naar lekkere familie recepten. Dat is kennelijk een onderwerp dat "you either love or hate", gezien de reacties. Er zijn eetbloggers die uit gezinnen kwamen waar geen van beide ouders "konden koken" (lijkt me vreselijk), en die zich zelf als een soort genetische mutatie zien omdat ze het zelf wel leuk vinden en wel kunnen.Maar er zijn ook genoeg eetbloggers die juist zelf zijn gaan koken omdat ze geïnspireerd waren door de kookkunstenuit hun familie. En dat leverde heel wat verschillende reacties op! Het leuke is in ieder geval dat dit onderwerp vooral veel nieuwe deelnemers trok.

Trends

Als inmiddels rentenierende ex-wetenschapper, ex-onderzoeker en ex-consultant wil ik natuurlijk toch wat meer doen met de inzendingen dan deze alleen in een lijstje te presenteren. Volstrekt wetenschappelijk onverantwoord signaleren we dat:

  • hoe jonger de inzenders zijn, hoe dichter de recepten bij het klassieke kinder-eten als kip met appelmoes ofappeltaart liggen;
  • de echte favoriete familierecepten nooit zijn opgeschreven en ook steeds nog veranderen;
  • de echte favorieten vrijwel altijd ook nog een streekgebonden karakter hebben of uit het buitenland komen;
  • dat ook in studentenhuizen al een eetcultuur kan ontstaan waar je de rest van het leven plezier van hebt;
  • dat er dit keer verrassend weinig foto’s zijn gemaakt.

Afvallers?

Aan tafel met Tanja overwoog nog even het kaasfondu-recept van haar moeder, dat Chris van ChrisKras toch reuze lekker vindt, te publiceren, maar merkte vandaag dat ze te laat was. Niet getreurd hoor, we weten het recept wel te vinden! En misschien dat een uitspraak als "Mijn moeder kan niet goed koken, mijn vader trouwens al helemaal niet" meer vertelt dan een lang verhaal?

Gerrit-Jan van het zeer lezenswaardige Eetschrijven vertelt dat verder niemand in zijn familie kon koken   en dat hij gelukkig niet al te vaak meer droomt van de macaroni met ham en kaas die zijn smaak dreigde te verknallen. Dus, om mee te doen moest hij uit het niets een nieuwe familie-klassieker maken, en dat werd dan erwtensoep voor Ap. Ik laat het maar aan de lezerom te beoordelen of dat wel mee telt, maar als je echt een goede erwtensoep wilt maken, dan is zo’n recept van dè Eetschrijver een godengeschenk.

Klary Koopmans, één van mijn favoriete bloggers, heeft ook al jaren geleden een hele serie familierecepten op eGullet gezet. Ze beloofde nog wel eens te graven in haar geheugen naar iets ander, maar  helaas, kennelijk werd ze afgeleid door een plotselinge culinaire reis door Talinn.

De linkjes

Aranka van Koken in de buurt schreef een mooi verhaal over het eten tijdens hoogtij-dagen bij haar (groot)ouders, zoals zelfgepelde garnalen met zelfgemaakte mayonaise en gekookt ei.

Chris van Chriskras.eu had haar lievelingsrecepten al lang geleden opgeschreven:de appeltaart van opa en de kip van oma.

RJ van Bikken en Buizen heeft een weblog die grotendeels om recepten en familie draait. Niet zo verwonderlijk dat hij dus zijn hele familie mailde en met een hele serie recepten terugkwam:

Rietje van Majoh.nl is dol op zuurkool met sambal.

Paul en Ellen van het Ministerie van Eten en Drinken koken vrijwel altijd streekgebonden recepten: dus ze hadden veel moeite met kiezen. Het werden uiteindelijk de kipkroketjesdie er ook prachtig uit zien.

Marloes van Kook de wereld rond toont ons eenovenschotel aardappelen, witte kool en appeltjes.

Daniëlle van Puur culinair haar lievelingsrecept als kind was deindiase kip met mango chutney en sperciebonen van haar moeder.

Maaike van Kessel komt met een tomatensoep met verrassing (van oma)… al krijg ik vaag het gevoel dat ze dit toch vooral kindertjes-eten vindt.

Edith in haar Digitale Keuken vergat me dit weliswaar te melden, maar kwam al vroeg in de maand met een recept voorbitterkoekjespudding.

Femke en Yvonne zijn nog niet zo lang aan het bloggen. Ze vertellen het verhaal van de prei-taart uit hun studentenhuis "Perron16" die al snel een broccoli-taart werd.

Gabriella blogt daarentegen al wat langer in haar creatieve keuken, zowel in het Nederlands als in het Hongaars over haar voornamelijk Hongaarse recepten.Ze stuurde twee Hongaarse bakrecepten (vanzelfsprekend met twee oma’s die topbakkers waren):

Alberto Tobias van lekkerhapje maakte een Venezuelaans recept van zijn moeder, ook een soort gebak:quesillo (maar zegt-ie, mijn blog is één en al geliefde familierecepten).

En Mark Rosier stuurde me via dezelfde site een recept voor een potjestoofvlees met trappistenbier.

Tenslotte Mr. Ooijer zelf. Misschien raar, maar uit mijn kant van de familie komt geen enkel recept. Mijn moeder kon wel goed koken, maar in de tijd dat ik nog thuis woonde of daar regelmatig kwam was ik niet zo geïnteresseerd. Later, toen mijn ouders een grote tuin hadden, leerden ze me de geneugten van verse kapucijners. Daar heb ik al eens over geschreven, en ze zijn maar kort te krijgen. Nu dus niet. Daarom schreef ik over de soto ajamuit mijn schoonfamilie, dat zijn wortels heeft in het Nederlands Indië van begin 20e eeuw en dat ook nu nog in haar familie regelmatig als feestmaal wordt gemaakt.En over de boeuf bourguignon, die we al zo’n 30 jaar maken en een typisch alsmaar evoluerend familie-recept is geworden.

Aangeboden recepten:

Nico Roose (uit België?) heeft nog geen eigen blog maar stuurde wel twee recepten in.

Rijst met prei en gehakt (4)

400 g varkensgehakt; 800 g prei; 250 g witte rijst; ½ l water; scheut olie; 1 koffielepel kerriepoeder

Bak het varkensgehakt los in olie. Snijd de prei in ringen. Voeg bij het gehakt. Laat een minuutje fruiten. Strooi er de kerrie over. Roer goed dooreen. Voeg de rijst en het water toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten pruttelen tot de rijst gaar is. Moest het nog wat te nat zijn, neem dan het deksel van de pan op het laatste.

Zuringstamppot (4)

1 ui; 1 kg aardappelen; 1 bokaal zuring (180 g) of 750 g verse zuring; 100 g licht gezouten spekblokjes; nootmuskaat; peper; zout; boter

Bak de spekblokjes aan. Als ze lekker krokant zijn haal je ze uit de pan. Snipper de ui. Als er genoeg spekvet in de pan is kun je de ui daarin glazig fruiten. Anders voeg je eerst een klontje boter toe. Snijd de geschilde aardappelen in blokjes. Doe bij de ui en giet er net voldoende water bij om gaar te koken. Voeg er vijf minuten voor het einde de zuring aan toe en laat verder garen. Neem van het vuur en kruid met peper en nootmuskaat. Voeg een klontje boter toe. Pureer. Meng er het spek weer onder en dien op met braadworst of varkenskotelet.

Beide gerechten maakte mijn moeder klaar. Als kind waren we er verzot op, en het was geen moeite om ons op deze manier wat groenten te laten eten. We vroegen er zelf om. Bij de zuringstamppot maakten we natuurlijk in het midden een kuiltje, waar de vleesjus in moest. En dan lekker “metselen”. Mijn vrouw kende geen van beide gerechten, maar sinds ik ze haar voor het eerst voorschotelde vraagt ook zij er nu regelmatig om. Dit is puur comfort food voor ons!

Food Blog Event februari 2009

Gabriella van Gabriella’s creatieve keuken wordt de gastvrouw van het februari event. Ik vind het erg leuk dat zij dat doet, en het is een interessante blog, ook voor iemand zoals ik die nauwelijks bakt. Wat het onderwerp wordt: dat zie je hier.

  8 Responses to “Overzicht Food Blog Event januari 2009”

  1. Wát een mooie samenvatting van alle inzenders. Mijn complimenten en verrek zeg, zo komt die kaasfondue toch bovendrijven!!

  2. Yep, uit België

  3. Ja, dat ging weer helemaal mis bij mij.. ik was het nog zó van plan! maar inderdaad, ziekte en vakantie gooiden roet in het eten. Misschien lukt het me in februari…

  4. Point taken, je naam staat erbij ;-). Mooi overzicht trouwens, en vind het leuk dat het nu een beetje begint te lopen!

  5. Mooie samenvatting!!! Ik ben al aan het nadenken… :-))))
    Groetjes,
    Gabriella

  6. Je bent een geweldige gastheer geweest. Wat veel reacties zijn er binnengekomen!

  7. Wat een leuke samenvatting! Het was voor ons de eerste keer dat we deelnamen aan het foobblod even en we vonden het een groot succes ! Erg leuk initiatief :) Op naar de Culinaire reis van het onbekende!

  8. Ik vond het een erg leuk onderwerp, dank je wel daarvoor en voor je gastvrijheid.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)