jun 132009
 

Donderdag lagen ze op de markt, Hollandse tuinbonen. Voor mij de eerste keer dit jaar dat ze uit eigen land kwamen. Ze zouden wat klein zijn, zei de groenteman, dus voor twee personen was 1,5 kilo toch wel het minimum. Thuis viel dat reuze mee, de boontjes waren wel jong, maar soms zelfs wat aan de grote kant, en na het doppen hield ik 410 gram over.

Ik maakte er een Spaans gerecht van, hetzelfde als ruim een jaar geleden: tuinbonen met serranoham en aardappelen met saffraan. Aan het recept van toen heb ik niets veranderd, behalve een beetje munt toegevoegd bij de tuinbonen.

Lekker, maar dit keer was de ham wat stug (droog) vonden wij; misschien dat we de volgende keer een andere zachtere spaanse ham moeten proberen te vinden.

  4 Responses to “Hollandse tuinbonen, maar toch Spaans”

 1. Rijst bij mij de vraag: kwamen deze tuinboontjes nou ècht uit Holland, of stiekem toch uit Gelderland, Noord-Brabant of Limburg…? ;)

 2. @RJ: hallo, maar ik weet het ook niet. In het kader van eerlijke streekdiscussies mogen deze boontjes wellicht slechts Nederlands heten. Hoewel? De EEG-erkende streekkaas met de Leidse sleuteltjes mag ook uit Udenhout (Noord-Brabant) komen.

 3. Beste Jan,

  Mijn punt was dan ook dat ‘Hollands’ vaak wordt gebruikt voor alles wat uit Nederland komt, en dat is bepaald niet hetzelfde.
  (Net zomin als Engels hetzelfde is als ‘uit Groot-Brittannië’.)

  In ons land is het inderdaad treurig gesteld met de zogenaamde streekproducten. Met regelmaat kunnen we daarover lezen op Foodblog.nl; bijvoorbeeld over de Goudse kaas die in werkelijkheid uit Friesland en Groningen komt, of het Sallands zonnepitbrood (AH) dat beslist niet in Salland wordt gebakken, en al helemaal niet van Sallands meel.

  Nog even over Leidse kaas: die had ik vandeweek nodig (voor een stamppotje) en ik vroeg om een stukje Leidse bij de kaasvitrine van een Apeldoornse AH-vestiging.
  De winkeljuf keek me aan alsof ze het in Keulen hoorde donderen… Nadat ik had verduidelijkt dat het om komijnekaas ging, probeerde ze me op te zadelen met iets van Milner (jakkes). Toen ben ik toch maar even naar de kaashandel gereden!

 4. Vandaag heb ik de aardappels met saffraan gemaakt, erg lekker. Bedankt voor het recept.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)