aug 222009
 

Kip van de marktpoelier (1)

Vorige week kocht ik op de markt een Kemper Landhoen, een kip van Herman Kemper die lang heeft mogen scharrelen. Van de kippenproeverij op Groeneveld wist ik al dat zo’n kip vooral tot zijn recht komt als je er ook een mooi recept bij zoekt.

  • 1 Kemper kipje (iets meer dan een kilo)
  • 50 gram roomboter
  • zout en peper
  • 1,5 ons zilveruitjes, schoongemaakt
  • 3 grote tenen knoflook
  • een glas goede witte wijn (droog)
  • 2 eetlepels fijngesneden dragon
  • 1/2 citroen en diverse fijngesneden kruiden

Vul de kip met de citroen en kruiden. Verwarm de boter in een braadpan op niet te hoog vuur. Braad de kip aan alle kanten aan, zodat deze licht gekleurd is. Bestrooi nu met zout en peper. Bak de zilveruitjes en de knoflook even mee. Voeg de wijn toe. Strooi de dragon over de kip. Zet de braadpan met deksel er op in een op 180 graden voorverwarmde oven. Na 50 minuten is de kip gaar.

Haal de kip uit het vocht en snij er een aantal stukken af. Kook het vocht wat in en bind eventueel met een beetje aardappelmeel of maak een beetje roux en meng daar het vocht door. Dien de kip op met wat van de uitjes en de saus er over.

Opgediend met (gebakken) blokjes bospeen, courgette en aardappel (met wat peterselie). Dat was een héél goede combinatie!

Commentaar

  1. Volgens een ander recept zou je deze saus ook kunnen binden met crème fraîche, maar mij lukt dat niet. Misschien belemmert het zuur van de citroen en de wijn dat dat goed gaat?
  2. Sinds begin augustus zijn vrijwel alle ingrediënten van de recepten op deze site gekocht op de Leidse markt. Ik ben er twee keer per week even voor tienen, dan is het nog rustig (en de keus groot).

  One Response to “Dragon Kip”

  1. Mooi en lekker recept!
    En simpel qua ingredienten(daar hou ik van, omdat vaak AL te veel van dat de oprechte smaak slechts schijnt te verdoezelen i.p.v. mooie smaak juist beter uit te doen komen/te versterken…dan proef je weer alleen maar de saus maar niet meer de smaak van een mooi kipje, visje, stukje vlees….)

    2 dingen:

    1)waarom schrijf je “roomboter”?
    Volgens mij bestaat er alleen maar “boter” (al of niet gezouten, en al dan niet van een speciale plaats) en al de rest is “margarine” immers…
    Al sinds de jaren ’50 ergert het me dat de Unilevers van deze wereld erin geslaagd zijn de mensen margarine “boter” te laten noemen, zodat wij “roomboter” moeten zeggen als we gewoon “boter” bedoelen….en ze tegelijkertijd erin geslaagd zijn goedkope margarines in de volksmond tot “boter” te verheffen…
    Ik pleit ervoor om “boter/roomboter” alsjeblieft gewoon weer “boter” te noemen, en al de rest aan te duiden als: “margarine/botervervanger/synthetisch bakproduct” (niet te verwarren met mooie olie om in te bakken…maar dat noemen we dan gewoon ook bij de naam)

    2)Bloem en meel gebuik ik bijna nooit om te binden (het ligt mij gewoon te duf en zwaar op de maag), maar room, creme fraiche en eidooiers des te meer.
    Een scheutje warme vloeistof bij de room/creme fraiche/geklopte eidooiers roeren en daarna in de pan gieten (en roeren) lukt bij mij altijd uitstekend, ook als er wijn, of azijn en/of citroen in zit….iets langer inkoken dan met bloem/meel en minder instant-resultaat, maar wel een veel betere smaak naar mijn idee (maar da’s persoonlijk natuurlijk…)

    Dank voor het delen van je mooie eet-ervaringen,

    sanne

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)