mrt 192009
 

Zondag maakte ik ook nog asperges met een zelf gemaakte mayonaise. Dat recept heb ik een paar jaar geleden al opgeschreven en kun je hier vinden.

Ik had deze asperges op de donderdag er voor (12 maart) op de markt gekocht. Het zijn Hollandse asperges, uit de kas dus. De prijs was vriendelijk (7 euro de kilo) en de kwaliteit héél goed. De asperges moeten die paar dagen wel in een vochtige doek in de koelkast worden bewaard, anders worden ze toch te hard.

Wie mijn blogs van maart en april 2008 en 2007 bekijkt, weet hoe ontzettend enthousiast ik kan zijn over die verse (bij voorkeur) Hollandse groentes en fruit. Naar aanleiding van een vraag van Nelleke over de verkrijgbaarheid van kapucijners, heb ik wat ik weet over mijn favorieten op een rijtje gezet. Uiteraard is het een beetje afhankelijk van het weer.

Asperges

De aspergehof van Noordam in Woubrugge gaat dit jaar vanaf 2 april zijn asperges in de eigen winkel verkopen. Vorig jaar waren ze wat vroeger. Zij kweken onder een soort tunnels van plastic, dus ze kunnen het begin van de oogst een beetje vervroegen. Tot ze open zijn is het voor mij een beetje behelpen (zo had de groenteboer vandaag geen Hollandse asperges, want ze waren niet goed genoeg volgens hem). Het seizoen eindigt traditioneel 27 juni. Daarna moet je weer naar AH voor asperges uit Peru. Laat die maar liggen.

Tuinbonen

Liefst de jonge boontjes, zodat je maar één keer hoeft te doppen. Deze komen al in maart uit Spanje. In maart zijn het zeker jonge boontjes, maar later zijn ze soms wisselend van kwaliteit. De tuinbonen uit eigen land komen pas begin tot half juni.

Kapucijners

Ik weet niet eens of die wel buiten Nederland gekweekt worden. Vers komen ze begin tot half juni op de markt en dat duurt niet veel langer dan anderhalve maand. Het probleem met capucijners is dat ze wel massaal worden gekweekt, maar bijna allemaal in potten en blikken worden gestopt. Vers zijn ze echt véél lekkerder.

Doperwten

Van doperwten wordt juist gezegd dat ze in kwaliteit achteruit gaan na oogsten, en dat snel geconserveerde (vooral diepvries) doperwten daarom minstens net zo goed van smaak zijn. Maar ik vind verse doperwtjes in het algemeen veel lekkerder; uit eigen land komen ze begin tot half juni.

  2 Responses to “Als het weer lente wordt”

  1. Wat ziet dat er heerlijk uit ! Ik heb nog geen verse asperges gezien hier maar dat zal vast ook niet lang meer duren. Heerlijk, ik verheug me er nu al op, elk jaar de eerste keer met ei en ham en boterjus. O, en peterselieaardappeltjes…

  2. alles wat je noemt, plus: raapsteeltjes en rabarber!!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)