jul 112008
 

Dit recept is een klassieker in zowel de Spaanse als de Portugese keuken. Ik maakte de versie uit "Piri Piri & Sardientjes" van Tessa Kiros. Ik heb staan twijfelen of ik het niet met verse kapucijners zou maken (het lijkt me namelijk minstens net zo lekker), maar hield me eerst even bij het origineel.

Dit keer doppen we de tuinbonen dubbel; we zijn al wat later in het tuinbonen-seizoen en de bonen zijn wat groter en hebben een harder schilletje. Eerst gewoon doppen. Dan ze ongeveer 5 minuten koken in zout water, laten afkoelen, en dan het schilletje van de bonen afhalen. Het is meer een handigheidje: als je ze op een bepaalde manier beet pakt, floept het er zo af. Het rare is dat Tessa wel zegt dat ze dubbel moeten worden gedopt, maar op haar begeleidende foto zit het schilletje er echt nog aan.

  • 3/4 kilo tuinbonen in de peul
  • 90 gram chorizo worst in dobbelsteentjes
  • 1 halve (niet te grote) rode ui in snippertjes
  • 2 tenen verse knoflook, fijn gehakt (ik nam een kleine jonge knoflook, en daarvan de helft)
  • 75 ml witte wijn
  • handje fijn gesneden koriander en munt
  • eetlepel olijfolie

Maak de bonen eerst zoals hierboven beschreven. Dan in een pannetje de stukjes chorizo een paar minuten bakken, de ui daarna toevoegen en even laten bruinen, en dan de knoflook er bij. Voeg de wijn en de boenen toe en laat even sudderen, tot de meeste wijn verdampt is. Dien op met de munt en koriander erover. Volgens Tessa moet er ook nog een scheutje azijn bij, maar dat liet ik weg. In plaats daarvan deed ik op het laatst er nog een beetje hele mooie olijfolie bij. Smullen!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)