sep 052008
 

Dit keer een notensaus. Ik schreef al een paar keer eerder over: een Syrische en een Libanese variant. Net als bij de gehaktballetjes van een paar dagen terug kun je ook met deze sauzen van iets weinigs nog iets moois maken, door er brood aan toe te voegen. Dat doet niets met de smaak, dus in de chique variant laten we het weer weg.

Notensauzen zijn meer Arabisch en Perzisch dan Mediterraan, al komen ze ook in Turkije voor. Dit recept met kip komt uit Georgië. De saus moet een zeer pikant zoet-zure smaak hebben. Daarvoor wordt zuur granaatappelsap of -stroop gebruikt, dat je hier niet goed kunt krijgen. Ik vervang het door tamarinde.

Voor twee personen:

  • 1 ui, fijngehakt
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • wat olie
  • 150 gram walnoten, fijngemalen
  • vleugje zout
  • 1 1/2 tl gemalen kaneel
  • 1/4 tl piment
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 1 1/2 tl gemalen koriander
  • 1 tl paprika mild
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 2 el wijnazijn
  • 1 el tamarinde
  • kippenbouillon of/en water

Fruit eerst de uien tot ze heel zacht zijn, voeg dan de knoflook toe en bak die even mee. Voeg de walnoten en specerijen toe. Voeg zoveel bouillon en/of water toe dat er een dikke saus ontstaat. Roer dan de azijn en de tamarinde erdoor toen laat nog even pruttelen.

De saus oogt niet echt op een foto, maar smaakt uitstekend! Je kunt hem ook bij vis gebruiken, met de hoeveelheid specerijen wat verminderd en geen bouillon maar alleen water.

Neem per persoon een kipfilet, hak die in blokjes en bak die in een koekenpan of wok. Leg de blokjes op de saus en garneer met koriander. Volgens Claudia Roden eet je dit het lekkerste als een koud gerecht, maar ik vond het warm ook prima.

Bron: "de Joodse keuken" van Claudia Roden.

  One Response to “Kip in walnotensaus”

  1. Wij kochten granaatappelsiroop bij onze Turkse slager. (eksili sos, made in Turkey)De siroop is inderdaad heel zuur. Lijkt me prima te vervangen door tamarinde.
    Ik ga dit beslist een keer maken, lijkt me heel lekker.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)