jan 132008
 

In  januari is zo ongeveer iedereen in onze familie jarig. We vierden drie verjaardagen tegelijk dit weekend. Ik mocht een aangeklede borrel (lopend buffet) verzorgen. Ik maakte onder meer drie hartige cakes, want ik wilde nu wel eens weten wat anderen er van vonden.


Van boven naar beneden.

  1. Van Honig mix gemaakte hartige muffins, volgens een recept op het doosje: met kaas (100 gram gruyere), 75 gr blokjes salami en een hele paprika. Qua vulling de minst inhoud-rijke cake.
  2. Een echte cake van Sophie — dus met bloem en bakpoeder–, met  weer 100 gram gruyere, 200 gr geitenkaas, 50 gr krenten en 50 gr walnoten.
  3. Een cake volgens Klary — dus met zelfrijzend bakmeel –, met een vulling volgens Sophie (100 gram gruyere, 200 gram uitgebakken spekjes en 75 gram groene olijven).

Wat was hun rating voor deze cakes, (a) als cake zelf en (b) voor de vulling? Wat betreft de cake was men unaniem: Honig is niks. En ik was nog zo trots dat-ie zo goed gelukt was! Voor "cake" staakten de stemmen tussen Klary en Sophie. Vier gaven de voorkeur aan het taart-achtige van Klary en de andere vier voelden meer voor het brood-achtige van Sophie.

Over de vullingen was er weinig verschil van mening. Die van Honig is te zout, en het lijkt er zelfs op dat dat niet alleen maar door de vulling komt. Iedereen plaatste hem laatst. Misschien zit er al te veel zout door het beslag zelf? De tweede cake won met vlag en wimpel (7:1), zelfs mijn dochter die niet van geitenkaas houdt zette hem op 1.

En dan is er ook nog de eet-indicator. Er gingen 6 Honig muffins op (tussen 8 personen:-). Van de cake à la Klary 10 stukken en van de Sophie-cake 14.

Conclusie? Zelf het deeg maken loont. Al verschillen smaken, iedereen vindt het lekkerder dan uit zo’n pakje.

  2 Responses to “Het oordeel: wat was de lekkerste hartige cake…”

  1. hoorde van Marco dat die cake met geitenkaas
    het lekkerste was, vond Dees trouwens ook.
    er wordt wat gepraat in het Westland over jou kookkunst, alvast gefeliciteerd met je V.U.T.
    groet, Coos

  2. Die cake is ook prima voor de keel van zingende Westlandse mannen, of dat nou in het klassiek Westlands koor is of in de moderne Shanti — het vet in de cake is de smeerolie. Ik geef even nauwkeurig het recept, dan kan je er mee aan de slag. De cake bestaat uit 150 gr bloem, 1/2 zakje bakpoeder, 1,25 dl volle melk, 3 eieren en 1 dl zonnebloemolie. Klop vooral eerst de eieren op! Dat meng je alles lekker door elkaar. De vulling is 100 gr gruyerekaas (geraspt), 50 gr walnoten (gekneusd) en 50 gr krenten. Maar vooral 200 gram mooie zachte geitenkaas in stukjes. Dat gooi je ook gewoon door het deeg en roer door. In een niet ingevette vorm stort je het deeg en daaarna moet het ongeveer 45 minuten in een oven die op 180 graden is voorverwarmd.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)