jul 032008
 

Zo. Ik heb eindelijk weer eens lekker (geïnspireerd) gekookt. Het weer werkte ook nog mee, al was het wel vreemd. Het ene ogenblik regende het, dan weer droog en zo warm dat je de net gevallen regen letterlijk zag verdampen. Lekker in de tuin dus, maar bij het hoofdgerecht moesten we toch maar weer naar binnen vluchten.

Hapjes

Bij de AH ontdekten we goede hummus en tahin. Dan hoef je het niet zelf te maken. Of toch wel een beetje. Op 4 eetlepels hummus een kleine eetlepel extra tahin toevoegen, wat sap van een halve citroen en wat cayenne peper, en je hebt een lekkere dipsaus. Dipsaus twee was guacomolo, en daarbij passen natuurlijk taco chips. En voor de liefhebbers een grote bak olijven op tafel gezet.

Voorgerecht: rode mulletjes met een antiboise

Dit had ik al eens eerder met zeebaars gemaakt, zie aldaar. Met rode mul ziet het er nog feestelijker uit. Ik had een hele mooie Spaanse olijfolie, en kennelijk helpt dat toch om de antiboise nog beter te laten smaken. In plaats van de tuinkruiden maakte ik nu een bedje van gesneden lof, paprika en rucola.

Hoofdgerecht: pasta met vongole en langoustines

Je staat in de viswinkel, ziet allemaal lekkere dingen liggen, en dan ontstaat het gerecht eigenlijk al terwijl je aan de toonbank staat te dubben wat te kopen.

Vongole: koop een kilo. Soms heeft AH ze voorgekookt, maar deze zijn nog vers en komen uit Italië, worden daar gekweekt. Ze zitten in een netje, controleer vóór de koop de datum die op de binnenkant van het label staat. Ouder dan een week raad ik niet aan. Controleer ook of er niet te veel kapotte schelpen tussen zitten, het gebeurt wel eens dat ze te veel klem gezeten hebben. Was ze vier keer in een kom met zout water. Er komt nog veel zand los, dus laat ze tussen de wasbeurten gewoon een kwartiertje in het water staan.

Gooi alles wat daarna nog niet goed dicht is weg. Je kookt ze als mosselen: in een heel klein laagje water. Als ze open staan zijn ze gaar. Bewaar wat kookvocht voor de afwerking van de pasta.

Langoustines: ik weet niet hoe je kunt zien hoe vers ze zijn. Daar vertrouw ik maar op wat de visboer zegt. Simpel even een paar minuten in ruim kokend water doen. Aangezien we pasta maken kan je ze ook op het laatst even bij de pasta gooien.

Het totale recept. Hoeveelheden zijn voor vier personen.

  • 1 kilo vongole gekookt
  • 8 langoustines, zo vers mogelijk, thuis even gekookt
  • blad van een grote bos peterselie, in hele kleine stukjes gehakt
  • 6 tenen verse knoflook fijn gehakt
  • een fijngehakt gedroogd rood pepertje
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 300 à 400 gram harde pasta

Kook de pasta volgens de aanwijzing op het pak. Kook de vongole en de langoustines. Verwarm in een grote pan (ik gebruik de wok) de olijfolie met daarin de knoflook en rode peper. Voeg de vongole en de gare pasta toe, en twee eetlepels van het kookvocht van de schelpen. Door elkaar roeren, peterselie erbij, zwarte peper en zout naar smaak, en op voorverwamde borden scheppen. Op elk bord twee langoustines er bij. Opdienen.

De witte wijn — een Menetou-Salon — paste prima. 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)