dec 022008
 

Er zijn heel veel redenen waarom het hier een paar weken wat stiller is. Samenvattend werd er te weinig thuis gekookt, en als ik dat dan wel deed, was het zelden iets nieuws of inspirerends.

Gisteren waren we voor Sinterklaas-cadeautjes Leiden ingegaan en kwamen we toevallig langs de poelier op de Lange Mare. Het was een beetje guur en waterkoud. We hadden wel trek in zuurkool, al stond dat een maand geleden ook al op het menu. Snel de winkel in en even twee filetjes parelhoen gevraagd, toen S. me wees op een potje ganzenvet. Zouden we dat niet eens proberen? Onno Kleyn zweert erbij, en we hadden het nog nooit eerder gekocht.

Dus werd het de zuurkool van een maand geleden, met filetjes van parelhoen en aardappeltjes gebakken in ganzenvet.

Zelfs zo’n simpel experiment is dan weer leuk. Eerst nam ik te veel vet, maar een beetje bleek al echt voldoende. Ik had het vuur niet te hoog staan; de aardappelen kregen met groot gemak een goudbruin korstje en hielden een nog smeuïge binnenkant. En het mooie is: het proeft niet vet, en zeker niet naar ganzenvet. Ik heb wel eens in vet van tamme eend iets gebakken, en dat proef je echt. Dus een aanrader. Gaan we mee door.

Overigens bakte ik de parelhoen gewoon in een beetje boter.

  One Response to “Aardappelen gebakken in ganzenvet”

  1. Ganzen vet, Graisse d’Oie,

    Ik ben het eens jaren geleden tegen gekomen bij een programma met Cas Spijkers. Heb het de dag er op gekocht bij de Ven en gebruik het zins dien regelmatig, het is milder dan vetspek maar heeft toch een speciale vettige ronde smaak.
    Stoofschotels krijgen net een ander geurtje en smaak en voor het braden van, hoe kan het ook anders een mooi stuk gans is het natuurlijk heel geschikt. Zo ook voor het bedruipen van allerhande gevogelte dat de braadpan in gaat of mag bruinen in de oven.

    Nog voor het ene potje leeg is komt de volgende alweer in huis.

    Mocht je om wat voor redenen het vet een tijd niet gebruiken en wil je het goed houden, dan kun je na opening het vet het beste eau bain marie verwarmen en een minuut of tien met een los zittend deksel verwarmen, dan de deksel er op en rustig laten afkoelen. Je kuunt het ook over doen in een wekpot en deze gebruiken. Het vet is na deze behandeling weer steriel.

    Remi

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)