jan 052007
 

Ik voel me een beetje een vreemde eend in de bijt van de wine bloggers: wat heb ik nu voor een verstand van wijn — behalve dat ik er een grootverbruiker van ben — vergeleken met de andere bloggers. Maar dit keer doe ik toch weer mee. Alleen al de naam van de wijn is rebels en tegendraads en dat vind ik nog steeds leuk.

Een andere reden was om weer eens naar de wijnhandel te gaan waar ik de eerste keren in mijn leven een wijn kocht die wat beter was dan dan de pakken wijn uit de supermarkt. We schrijven 1971, ik was nog niet eens afgestudeerd, en uitermate rebels en tegendraads.

Ik vond een huisje aan de rand van het Morskwartier in Leiden. In het winkelcentrum in de buurt was de slijterij van Jan Toet. En hij liefhebberde in wijn. Ik herinner me de grote vaten in zijn winkel, vandaag zei hij mij dat ze in het begin vaten hadden van 250 liter. Daar tapte je dan een liter uit, de fles werd de volgende keer gerecycled.

In die meer dan 35 jaar is de winkel niet eens zo veel veranderd. Devaten zijn kleiner geworden, de winkel staat nog steeds vol met rekkenen dozen wijn. Een mooie selectie whisky is denk ik wat recenter.

Ik kom nog steeds regelmatig in deze buurt omdat het Leidsedenksportcentrum er is. Jan Toet levert daar ook de wijn tot volle tevredenheid van de vele kritische wijn drinkende denksporters. Maar het gaatniet zo goed met de buurt. Een aantal flats gaan binnenkort tegen devlakte en er zijn plannen het winkelcentrum te renoveren en uit tebreiden. Ook het denksportcentrum zou daarom weg moeten (maar dat gaatgelukkig niet zomaar, het is eigendom van een stichting).

De zoon van Jan — die de winkel over heeft genomen — vond zonder moeite de gewenste WBW-wijnen, en wister meteen het een en ander over te vertellen. Alleen van WBW hadden zenog nooit gehoord. Een wijn-clubje op Internet? En de Goats do Roan waser alleen van 2004. Die van 2005 stond ook niet in de catalogus die ze hadden.

Het was leuk, Jan, om weer even bij te kletsen! Zoon heeft grootse plannen maar de renovatieplannen van de buurt brengen veel onzekerheid.

Toet heeft nog geen eigen website.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)