apr 232007
 

Vroeg van huis gegaan vanochtend, dan kan ik vanavond weer koken zoals ik heb beloofd. Niet iets moeilijks, gewoon om zes uur beginnen met koken en een uurtje later moet het klaar zijn. Met dit recept lukt dat best, al moet ik toegeven dat de eerste keer dat ik zoiets als dit maakte, ik aanzienlijk langer in de keuken stond. Routine zorgt niet alleen voor betrouwbare resultaten maar ook voor efficiëntie. Hoewel? Het schoon poetsen van de keuken duurt steeds langer :-)

Dit is een risotto, dus Italiaans, maar qua smaken is het veel meer Spaans.

  • 500 gram asperges
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijn gesnipperd
  • 1/2 rode paprika in stukjes

Begin met het schoonmaken van 500 gram asperges, bewaar die in een beetje water. Snij de rest van de groentes en bewaar ze.

  • 300-400 gram vis (zeebaars of roodbaars)
  • cayennepeper, paprikapoeder, zout, bloem
  • olijfolie

Maak de vis schoon, snijd in stukken en doe er de kruiden over. Doe er wat zout over. Haal door de bloem. Wok ze op een niet te hoog vuur in de olie, totdat bijna gaar. Bewaar de vis in een oven op 50-60 graden Celcius. Laat de olie in de wok voor straks.

Kook nu de asperges 10 minuten in ruim water. Bewaar het kookvocht voor straks.

  • 1 potje visfond

Doe de visfond (400 dl) in een pannetje. Doe er 400 dl of wat meer asperge vocht bij. Op temperatuur tegen de kook aanhouden. Zet er een soep-opscheplepel in, die heb je nodig. Als dit tegen de kook aan is kan je de rest maken.

  • 250 gram risottorijst
  • een flinke scheut sherry
  • een beetje saffraan

Terug in de wok gaan nu de ui, knoflook en paprika. In de olie van de vis laten smoren, voeg eventueel wat olie toe. Nu de rijst er bij en deze glazig laten worden. Neem je tijd. Dan blussen met de sherry en de saffraan er bij. Laat wat inkoken. Gooi er een soeplepel van het vocht bij. Blijf roeren en laat inkoken, dan weer vocht erbij, etcetera. Na een kwartier is de rijst al flink gezwollen en kan dan wat minder vocht aan. Op dat ogenblik moet het dus niet te soeperig meer zijn. Totale kooktijd is 20 minuten.

  • 16 garnalen uit de diepvries
  • de gekookte asperges (minus 4 stuks) in 3-4 delen gesneden
  • een flinke hand gesneden basilicum.

De garnalen moeten er zo’n 10 minuten voor tijd nog bij. De rest kan iets later.

Moeilijk? Wel nee… als je eenmaal het principe van deze rijst in je vingers hebt kan het nooit echt mislukken.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)