mrt 232007
 

Mijn zoon Niels is "in between jobs", hij gaat binnenkort in Hilversum werken voor een echt Internet bedrijf. Zijn vriendin is –helaas– over naar Israël vanwege het overlijden van haar opa. En mijn eigen Sylvia komt uit een Indische familie. Hoe absurd is die discussie over dubbele nationaliteiten toch… Jullie bekijken het maar. Ik kook gewoon multi-culti.

Niels kwam even eten vanavond en ik maakte weer net als gisteren wat Thais. Uit de "Thaise keuken" van Kwee Siok Lan, Bzztoh, 1996. Ik maakte er een "aangeklede" rijst uit (pag. 140) en vis met chili-saus (pag. 190).

De rijst.

Stel je een oma / moeder voor die een mooie ananas heeft weten te bemachtigen op de markt. Verder moet ze het doen met wat al in huis is. Met geurige Pandan-rijst en allerlei restjes. Dat is mijn rijst-recept van vanavond. Serveer de rijst in de ananas.

Als je geen restjes hebt, moet je die eerst maken, en dat is best veel werk. Maak eerst de kip, het varkensvlees, garnalen en de rijst.

  • een kipfilet. In blokjes. Zout en peper er over heen. Bestrooi met bloem, en masseer dat er in.
  • een kleine varkenshaas. In blokjes. Zout en peper er over heen.
  • kip en (later) varkensvlees in de wok in een beetje rijstolie gaar wokken. Opzij zetten.
  • 10 grote garnalen schoonmaken en ook even in de olie gaar wokken.
  • 300 gram Pandan rijst koken en in de rijst-stomer klaar zetten voor verder verwerking.

Zo, dan de volgende stap. De truc met de ananas. Dat was tenslotte waar we het gerecht mee waren begonnen. Ik gebruik een apparaat die de inhoud er netjes uit haalt en me ook nog twee helften ananas levert die als bedje voor de rijst gaan fungeren.

Maak nu de saus voor de rijst.

  • 2 fijngesneden sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel gedroogde garnalen (20 minuten in heet water geweld)
  • 2 eetlepel nam pla (Thaise vissaus)
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 4 eetlepels kippebouillon (mag echt van een tablet)
  • 1 theelepel zoete chilisaus (uit een fles)

Dit warm je gewoon even lekker op in de wok en dan gaat er het vlees / de garnalen door, dan de  rijst en dan de ananas. Het moet geen gebakken rijst worden — in tegendeel, als de rijst weer goed kookt zet je het vuur onder de wok zacht en — met een deksel er op — laat je het nog een minuut of 5 pruttelen.

Serveer in de schil van de ananas (die had ik ook nog een tijdje in de oven opgewarmd) zoals op de foto.  Garneer — voor wie daar van houdt — met stukjes rode peper en wat koriander blad.

  One Response to “Rijst met ananas”

  1. Als je hier nu nog wat cashewnoten aan toevoegd is het een heerlijk recept. Ik heb het deze zomer op Railaybeach in Thailand vaak gegeten.

Leave a Reply to Nita Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)