mrt 222007
 

Ik heb vandaag weer een groentetasje van Odin gehaald. M’n derde.  De groentetas haal ik bij de groenteboer, direct daar naast is de slager, waar ik een stukje lamsvlees (niet te vet) koop van een ons of drie om een lamscurry te maken. Nooit eerder zo gemaakt, maar dat is nu juist de uitdaging — onderweg iets verzinnen en het dan ook gaan maken. Het is ook weer donderdag dus ik maak het voor maar één persoon. Er zal wel genoeg over blijven, schat ik zo in.

Thuis begin ik met het snijden van alle ingredienten. De groentetjes die ik ga gebruiken gaan in het vierkante schaaltje:

  • een aardappel,
  • een stukje broccoli,
  • een stengel bleekselderij,
  • een flinke wortel,
  • drie lenteuitjes.

Allemaal netjes op maat gesneden. Maar ook een stukje Chinese kool dat er voor ligt ga ik gebruiken. Zie de foto.

Dan de extra kruiden voor in de curry. Die liggen rechtsonder.

  • Drie tenen knoflook,
  • een ruime duim gember,
  • een schoongemaakte stengel sereh
  • wat rode ui
  • en wat prei.

Goed gesneden.

De curry zelf zit in de potjes op de foto. We nemen straks:

  • 2 eetlepels rode curry pasta (ik had nog meer willen gebruiken, maar het was op),
  • 1 eetlepel tamarinde,
  • 3 eetlepels visssaus,
  • twee pakjes santen a 50 gram
  • en 1/4 liter water.

Alles staat klaar, dus we kunnen starten. We gaan het lamsvlees braden:

  • 3 ons mager lamsvlees in blokjes,
  • bestrooid met een mengsel van korianderpoeder, geelwortel, komijn en wat bloem.

Neem een paar eetlepels rijstolie in de wok en verhit heel erg. Schroei het vlees dicht. Doe de extra kruiden voor in de curry er bij. Bak een minuutje door.

Gooi de ingredienten van de curry er bij en warm op totdat het weer goed kookt. Laat het een beetje indikken, en haal het dan van het vuur.

Giet over in een ovenschaal en voeg de groentes toe. Laat in 45 minuten nu de groentes ook gaar worden in de oven die op 180 graden is voorverwarmd.

Garneren met koriander en (platte) peterselie — in het Japanse kommetje op de eerste foto —  en opdienen met wat witte rijst. Wat overblijft van de curry kan je makkelijk bewaren in de koelkast of in de vriezer (ja, het was wat te veel voor één persoon).

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)